Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sirup od koprive čisti krv, leči reumu, čuva pankreas…

Lek za sve.

Sok od koprive je opšteprihvaćen narodni lek za anemiju, koji priznaje i savremena medicina. Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvežavajući napitak ako ga pomešate sa gaziranom vodom i malo leda. Kopriva raste u izobilju, besplatna je i svima dostupna, a na nama je samo da je iskoristimo u prave svrhe!

Koprivin sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo gvožđa koriste ga i u borbi protiv anemije.

Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, sprečava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose. Stimuliše bolji rad creva i kompletnog probavnog trakta. Postiže izvanredne rezultate kod obolele jetre i žuči, kao i kod poremećaja sna, kod tumora slezine, kod grčeva u želucu, čira, bolesti pluća i drugo.

Svi delovi koprive su izuzetno lekoviti: stabljika, lišće, koren i cvet. Ova biljka bi nestala sa lica zemlje kada ne bi imala svoje žareće dlačice – jednostavno bi je insekti i druge životinje pojeli. Prirodni sok od koprive je najbolji lek za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno deluje na pankreas i pomaže pri snižavanju i obaranju visokog šećera u krvi.

Možete ga preventivno piti tokom cele godine, jer je savršen za prevenciju svih nabrojanih tegoba. On pomaže i kod bakterijskih i sezonskih virusnih infekcija. Ukoliko ste anemični, imate nedostatak gvožđa u vašem organizmu, često ste bezvoljni i tokom dana se uglavnom osećate bezvoljno, ova biljka je upravo ono što vam treba, jer sadrži mnogo gvožđa.

Ostala dejstva:

Stimuliše limfni sistem i poboljšava imunitet. Ublažava simptome artritisa. Pomaže oslobađanje mokraćne kiseline iz zglobova. Pomaže funkcionisanje nadbubrežnih žlezda. Jača fetus kod trudnica. Uništava crevne parazite. Pomaže funkcionisanje štitne žlezde, pankresasa i slezine.

Poboljšava proizvodnju mleka kod dojilja. Ublažava simptome menopauze. Ublažava menstrualne grčeve i nadimanje. Pomaže u razbijanju kamena u bubregu. Smanjuje hipertenziju. Pomaže kod oboljenja disajnih puteva. Pomaže osobama koje pate od astme. Zaustavlja krvarenje.

Smanjuje rizik od raka prostate. Eliminiše alergijski rinitis. Smanjuje mučninu. Leči običnu prehladu.Pomaže kod slučajeva osteoartritisa. Ublažava stomačne tegobe, kao što je proliv. Smanjuje gingitivitis i kada se koristi kao sredstvo za ispiranje usta. Smanjuje upalne procese u organizmu.

NUSPOJAVE:

Ukoliko koristite “razređivače krvi”, nemojte piti čaj i sok od koprive. Naime, čaj od koprive sadrži visok nivo vitamina K koji utiče na zgrušavanje krvi.  Ukoliko koristite lekove za snižavanje krvnog pritiska, konzumiranje čaja ili soka od koprive ga može sniziti do kritične granice. Ukoliko koristite antidepresive, izbegavajte konzumiranje čaja od koprive, jer bi on mogao uticati na dehidraciju. Šolja čaja od koprive može pojačati dejstvo lekova za dijabetes i spustiti nivo šećera do kritične tačke.

Najjednostavniji sirup od kopriva

Potrebno vam je: 1 kg listova mlade koprive, 2,5 litre vode i šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).

Operite i ocedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu. Procedite, pa dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

Koprive, med i limun

Pripremite: oko 400 gr svežih mladih listova koprive, sok od 6 većih limunova, 800 gr šećera, 5 punih kašika livadskog meda i 1 litar filtrirane vode.

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zameniti medom, ali samo deo, recimo 300 gr – zamenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuvate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i iseckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola belog). Sve stavite na šporet da kuva povremeno mešajući (kada prokuva ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pena na površini uklonite je kašikom.

Foto: Profimedia

Izvor: SrbijaDanas

Tagovi:
Pročitajte još: