Pečurka šitake je poreklom iz Japana, Kine i Koreje. Samoniklo raste na hrastovom drveću, a takođe se i gaji. Kineska medicina je odavno koristi kao lekovito sredstvo zbog njenih izuzetnih nutritivnih karakteristika.
Ova pečurka, kad se koristi u kulinarstvu, ima izuzetan ukus i pravi je delikates. A kada su ispitane zdravstvene dobrobiti koje donosi, svrstana je u kategoriju “superhrane” (zajedno sa mikroalgama spirulinom, aloe verom, nonijem i nekim drugim plodovima). Evo zašto.
Podstiče imunitet i deluje antikancerogeno
Nekoliko opsežnih istraživanja utvrdila su da šitake sadrži aktivnu supstancu zvanu lentinan koja podstiče rad imunog sistema, na taj način da on aktivire imune ćelije i proteine koji mogu da inhibiraju rast tumora. Skorašnje istraživanje Univerziteta Hong Kong je utvrdilo da su šitake dobar izvoa antioksidanasa, kao što je selen, koji može da eliminiše kancerogene efekte slobodnih radikala.
Snižava holesterol
Više istraživanja je pokazalo da šitake doprinose sniženju nivoa holesterola. Prema istraživanju švedskog Univerziteta Lulea, sastojak šitake pečurki pd nazivom eritadenin ima ovo svojstvo, sniženja holesterola. Jedno drugo istraživanje, nezavisno od ovoga, Univerziteta Obihiro iz Japana, obavljeno na životinjama, pokazalo je da su pacovi koji su konzumirali šitake izlučivali (izbacivali) holesterol iz tela, što je dovelo do opadanja nivoa holesterola u njihovmi telima.
Sprečava trombozu
Šitake pečurke su bogate lentioninom, prirodnom komponentom koja sprečava slepljivanje krvnih pločica, pa su dobro preventivno sredstvo protiv formiranja ugrušaka i nastanka tromboze.
Pomaže regulisanju telesne težine
Oko 100 grama šitake pečurki sadrži samo 56 kalorija, bez masti, a imaju oko 2 grama biljnih vlakana. Šitake takođe imaju I izuzetno nizak glikemijski indeks (ne podižu nivo šećera u krvi). Zato su odlična hrana za redukcione dijete (mršavljenje). Ali, ne treba ih jesti previše – preterana konzumacija šitake pečuraka može dovesti do proliva i nadimanja.
Bogata je bakrom
Sto grama šitake pečurki sadrži oko 45% preporučenog dnevnog unosa bakra. To je izuzetno mnogo, čak i za pečurke, pa to čini šitake najboljim biljnim prehrambenim izvorom bakra. Bakar je neophodan mineral, pošto deluje u sinergiji sa gvožđem – koje šitake takođe sadrže – da formira hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Manjak bakra može dovesti do anemije, prerano osedele kose, pa čak i do osteoporoze.
Sto grama šitake pečurki obezbeđuje nam 1,6 grama belančevina (3 % preporučenog dnevnog unosa), nekoliko bitamina B (oko 36% preporučenog dnevnog unosa pantotenske kiseline), a između 3 i 10 % preporučenog unosa mangana, cinka, kalijuma, fosfora i magnezijuma – važnih minerala za naše telesne procese.
Preuzeto: Zdravahrana.com