Slatkiši su opšti naziv za hranu slatkog okusa, koja sadrži šećer ili umetne zaslađivače. Poznati su i pod nazivom konditorski proizvodi. Slatkiši su posebno popularni među decom.
Proizvedeni su najčešće industrijski ili ređe ručno. Prodaju se u radnjama mešovite robe ili u specijaliziranim radnjama slatkiša. Srodno područje je pekarstvo, pogotovo kada se radi o proizvodnji kolača i slastica.
Slatkiši se danas nalaze pod udarom nekih medicinskih znanstvenika, uglavnom zbog sadržaja šećera. No neki od slatkiša su i preporučljivi radi zdravlja, kao što je čokolada.
Prema znanstvenim istraživanjima, prosječna potrošnja šećera kod ljudi s kardiovaskularnim bolestima bila je 70 kg godišnje, dok je kod zdravih iznosila 40 kg. Iz toga se zaključuje da muškarci s velikim unosom saharoze imaju daleko veću šansu za obolijevanje od srčanih bolesti u životnoj dobi od 45 do 65 godina nego oni koji konzumiraju malo saharoze (slatkiša, kolača i sl.)
Ali znanstvena istraživanja pokazuju i da su neki slatkiši zdravi, kao što je tamna čokolada koja smanjuje rizik od nastanka srčanog udara, a čokolada popravlja raspoloženje, djeluje kao stimulans i štiti stanice organizma
Razna istraživanja pokazuju da ljudi sa genetskom varijacijom FGF21 imaju predispoziciju da imaju manje telesne masnoće od drugih. Međutim, ranije je upravo za tu genetsku varijaciju utvrđeno da je jedan od faktora koji doprinose da neki ljudi posebno žude za slatkišima.
Međutim, treba znati da ova istraživanja pokazuju, da nisu svi efekti pozitivni koji su povezani sa ovom genetskom varijacijom, pošto je ova genetska varijacija povezana i sa blago povišenim krvni pritiskom i većom količinom sala oko struka nego na butinama – takozvanim “oblikom jabuke”. Utvrđeno je takođe da oko 20% evropskog stanovništva ima ovu genetsku predospoziciju.
Piše: Vanja