Slatkiši i zdravi zubi, NIKAKO!

Glavni krivci za nastanak zubnog kvara, odnosno karijesa zuba kod dece su kariogene bakterije. Šećer je glavni krivac za sve. U usnoj duplju su prisutne dobre i loše bakterije, konzumacijom slatkiša (šećera) povećavaju se loše bakterije i samim tim preovladava proces demineralizacije zuba, i tako nastaje zubni karijes.

index

Treba izbegavati često grickanje između obroka. Najbolje je slatkiše dati neposredno nakon glavnog obroka, i praviti pauze između konzumiranja grickalica. Kod dece je učestalo uzimanje slatkiša, to treba smanjiti. Tim čestim uzimanjem, preovladavaju procesi demineralizacije i nakon određenog vremena nastaje karijes. Morate paziti kad i šta vam deca jedu. Veoma je bitna higijena zuba i usađivanje navika za pranjem zuba. Navike se stiču od malena, zato učite svoju decu da brinu o svojim zubima i ishrani koje unose. Prekomerno uzimanje slatkiša i grickalica nije dobro za zube, a takođe i za zdravlje same dece.

Ukoliko deci dajete slatkiše, gledajte da to ne bude često i da bude nakon glavnog obroka. Između obroka izbegavajte često konzumiranje grickalica i zaslađenih napitaka. 

Voda je najzdraviji napitak za decu, a i za Vas.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply