Iako je brokoli izuzetno zdrav, mnogi, posebno deca, baš i ne vole njegov ukus. Evo kako da ga ukomponujete u ukusni jutarnji smuti, i ukratko, kakve su zdravstvene koristi od toga.
Kako pripremiti smuti sa brokolijem
Nažalost, mi ne možemo da iskoristimo najzdravije aktivne materije iz svežeg brokolija – zato najpre prokuvajte na pari 100 g brokolija 3-4 minuta (ne više od toga). Potom iseckajte brokoli na komade, iseckajte na komadiće jednu jabuku, ubacite to u blender, isceite sok od pola limuna i sve dobro sameljite. Zasladite kašikom meda.
Još malo o tome zašto je dobro koristiti brokoli
Dobar je izvor vitamina C, sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i vitamina K, A, folne kiseline, kao i biljnih vlakana.
Ali, ono što izdvaja brokoli je sadržaj sluforafana – supstance koja ima dokazana antikancerogena svojstva. Istraživanja su pokazala da, kad jedete sirov brokoli, organizam može da iskoristi najviše 12% sadržaja sluforafana; međutim kad ga kratko prokuvate na pari, možete iskoristite gotovo celu količinu. Odatle pomalo neuobičajena preporuka da za smuti ne koristite sirov brokoli.
Preuzeto: Zdravahrana.com