Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 l mleka
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 2 belanca
- 50 g šećera
Priprema:
U šerpu stavite mleko da proključa.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i prstohvatom soli, pa dobro izmešajte. Kada mleko provri, polako dodajte smesu od žumanaca, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se krem ne zgusne. Kada je gotov, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite belanca sa šećerom u čvrsti sneg (trebalo bi da budu sjajna i čvrsta). U lonac sipajte vodu (možete dodati malo vanile ili limunove kore za dodatni ukus), pa uključite šporet. Kada voda provri, smanjite vatru. Pomoću kašike ili poslastičarske vreće, stavljajte male porcije snega u vruću vodu. Kuvajte svaku porciju 2-3 minute sa obe strane, pa ih izvadite na papirne ubruse da se ocede.
U tanjire stavite ohlađen krem, a na vrh stavite kuvane snežne kuglice od belanaca.
Po želji, dekorišite rendanom čokoladom, cimetom ili bobičastim voćem i uživajte!
PRIJATNO!