Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Snikers torta

Snikers torta

Sastojci:

Za koru:

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja ulja (čajna šolja)
  • 1 šolja mleka (čajna šolja)
  • 2–3 kašike kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 šolja brašna

Za karamel:

  • 1 šolja šećera
  • Pola šolje vode
  • 1 šolja pavlake (sa 35% mlečne masti)
  • 1 kašika putera
  • 1 šolja neslanog kikirikija

Za preliv:

  • 200 g čokolade (kombinacija mlečne i crne čokolade)
  • 1 kašika ulja

Priprema:

U posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Priprema karamela:

U šerpu stavite šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju. Pazite da ga ne pregorite.

Pažljivo dodajte vodu (šećer može prskati!), pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Dodajte pavlaku i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka.

Umešajte puter i na kraju dodajte kikiriki. Ostavite karamel da se malo prohladi. 

Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici otopite čokoladu zajedno sa uljem, mešajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.

Na ohlađenu koru ravnomerno nanesite karamel sa kikirikijem. Preko karamela prelijte otopljenu čokoladu i poravnajte špatulom.

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, ili dok se čokoladni preliv ne stegne.

Izvadite tortu iz frižidera, isecite je na kocke ili parčiće i poslužite. Uživajte u bogatom ukusu čokolade, karamela i kikirikija.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: