Sastojci:
Za koru:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja (čajna šolja)
- 1 šolja mleka (čajna šolja)
- 2–3 kašike kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1,5 šolja brašna
Za karamel:
- 1 šolja šećera
- Pola šolje vode
- 1 šolja pavlake (sa 35% mlečne masti)
- 1 kašika putera
- 1 šolja neslanog kikirikija
Za preliv:
- 200 g čokolade (kombinacija mlečne i crne čokolade)
- 1 kašika ulja
Priprema:
U posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatku smesu.
Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema karamela:
U šerpu stavite šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju. Pazite da ga ne pregorite.
Pažljivo dodajte vodu (šećer može prskati!), pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Dodajte pavlaku i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka.
Umešajte puter i na kraju dodajte kikiriki. Ostavite karamel da se malo prohladi.
Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici otopite čokoladu zajedno sa uljem, mešajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Na ohlađenu koru ravnomerno nanesite karamel sa kikirikijem. Preko karamela prelijte otopljenu čokoladu i poravnajte špatulom.
Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, ili dok se čokoladni preliv ne stegne.
Izvadite tortu iz frižidera, isecite je na kocke ili parčiće i poslužite. Uživajte u bogatom ukusu čokolade, karamela i kikirikija.
Prijatno!