Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8-10 glavica luka
- suvi biljni začin
- aleva paprika
- biber
- 5 kašika ulja
Priprema:
Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva nekih 5-6 minuta. Važno je da ne prekuvate luk, inače će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamesite punjenje. Dobro zamesite mleveno meso, začine (vegetu, papriku i biber), pirinač i ulje. Stavite malo više paprike da bi sos dobio lepu crvenu boju tokom kuvanja.
Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. Ako vam se i raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug. Ne postoji nikakav trik da vam olakša, jednostavno samo da su vam ruke mirne i nežne i da budete strpljivi. Najmanjim središnjim delovima se ne zamarajte, ostavite ih kakvi jesu. Nežno punite luk sa smesom i stavljajte u šerpu. Središnjim delovima popunite praznine. Tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mesto. Nauljite i stavite na ringlu. Kada čujete da je počelo da se peče posle jednog do dva minuta, prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije luk. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvišoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. A kada nestane vode, ponovo je dodajte da prekrije luk, pa pustite da ponovo proključa, smanjiti temperaturu na srednju i poklopiti.
PRIJATNO!