Soja je najbogatiji biljni izvor belančevina. O hranljivoj vrednosti soje rečito govori činjenica da je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) iznela kao zvaničnu tvrdnju da konzumiranje 25 grama sojinih belančevina dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. Važnu ulogu soje u ishrani koja pomaže zdravlju srca priznalo je i Američko udruženje za srce (AHA).
Novija istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje soje može doprineti i smanjenju rizika od raka prostate, debelog creva i dojke, kao i od osteoporoze i ostalih bolesti kostiju i ublažiti probleme u menopauzi.
Evo kakve sve dobrobiti možete da očekujete od uvođenja soje, posebno fermentisanih proizvoda od soje kao što su tofu i tempeh, u ishranu:
Ublažava simptome menopauze
Izoflavoni u soji po svemu sudeći ublažavaju simtpome menopauze, posebno valunge (napade vrućine)
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka
Istraživanja naroda koji koriste dosta soje u ishrani potvrdila su da soja smanjuje rizik od raka dojke, kao i od raka debelog creva i prostate
Zdraviji izvor proteina
Najveći broj savremenih zdravstvenih preporuka kaže da je poželjno smanjiti unos proteina životinjskog porekla. Neka od smelijih istraživanja čak ukazuju da je arterioskleroza posledica unošenja viška životinjskih proteina, pre nego masti
Pomaže zdravlju kostiju
Izoflavoni iz soje, kako ukazuje više istraživanja, pomažu povećanju gustine kostiju nakon menopauze, pa samim tim smanjuju rizik od osteoporoze
Pomaže snižavanju holesterola
Uvođenje soje u redovnu ishranu pomaže snižavanju lošeg, LDL holesterola isto koliko i neke dijete za smanjenje holesterola, ukazuju istraživanja. Uticajna Američka uprava za hranu i lekove preporučuje konzumiranje 25 grama sojinih proizvoda dnevno
Ne opterećuje bubrege
Posebno korisno za ljude sa smanjenom funkcijom bubrega, za koje je konzumiranje proteina životinjskog porekla problem.
Preuzeto: Zdravahrana.com