Veća konzumacija namirnica koje sadrže izoflavone, jedinjenja slična estrogenu koja se uglavnom nalaze u soji, povezana je sa manjom smrtnošću žena koje su lečene od određenih vrsta raka dojke.
Istraživanje Tafts univerziteta povezalo je češću konzumaciju soje sa većim procentom preživljavanja žena koje su oboele od raka dojke u dva slučaja: rak dojke bez hormonskih receptora (tj. one kod kojih se ne sprovodi hormonska terapija), i kod žena koje nisu dobijale hormonsku terapiju kao deo terapije.
Ovo proučavanje je bilo epidemiološka analiza podataka dobijenih od više od 6000 američkih i kanadskih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke. Podaci su pokazali da je konzumacija namirnica koje sadrže izoflavone (primarno proizvoda od soje) bila povezana sa 21% manje smrtnosti od bilo kog uzroka. To smanjenje je utvrđeno samo kod žena sa tumorima koji nisu imali receptore za estrogen i progesteron, kao i kod žena koje nisu dobijale endokrinu terapiju kao što je tamoksifen.
Kod žena obolelih od tumora koji su imali ove receptore i kod žena koje su dobijale endokrinu terapiju, ova veza nije uočena.
“Na nivou opšte populacije, vidimo vezu između konzumacije izoflavona (soje) i smanjenog rizika od smrti u određenoj grupi žena. Naši rezultati ukazuju, u specifičnim okolnostiima, potencijalnu dobrobit od konzumacije više namirnica od soje kao dela opšte zdrave ishrane i životnog stila”, izjavila je dr Fang Fang Žang, vođa ovog istraživanja. “Pošto smo ispitali samo izoflavone koji se prirodno nalaze u hrani, ne znamo kakav je efekat izoflavona iz suplemenata. Preporučujemo čitaocima da imaju na umu da namirnice od soje potencijalno mogu da imaju uticaj na zdravlje, ali samo kao deo ishrane koja je u celini zdrava”, dodala je ona.
Preuzeto: Zdravahrana.com