fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Soja umesto šnicle?

Ako tek počinjete sa makrobiotikom, vegetarijanstvom, ili naprosto smanjujete količinu mesa u ishrani, to ostavlja “proteinsku prazninu”, jer nas uobičajeni način ishrane navodi da unosimo daleko, daleko više belančevina, i to uglavnom životinjskih, nego što nam je zaista potrebno.

Zato, moramo dati organizmu vremena da se prilagodi drugačijem i normalnijem odnosu ugljenih hidrata, belančevina i masti u obrocima nego što smo navikli.

Rešenje je soja
Sjajna namirnica da se ovo prevaziđe je soja. Ona je najbogatiji biljni izvor belančevina, a razvijen je čitav niz proizvoda od soje koji i po ukusu i po izgledu podsećaju na meso, pa onima kojima je malo teže da ga se odreknu mogu pomoći u prelasku na zdraviju ishranu sa minimalnom količinom mesa ili bez mesa. 

 

Delkatesne namirnice od soje

Tofu
Tofu, ili sir od soje, predstavlja visokokvalitetan izvor belančevina za one koji ne konhzumiraju namirnice životinjskog porekla. Soja u sebi sadrži 40% belančevina koje se lakše apsorbuju i vare nego belančevine životinjskog porekla. Tofu je blago bazna (jang) hrana i izvrstan izvor hranljivih sastojaka.

Tofu se može služiti kuvan, pečen ili pržen, a takođe i u supama sa povrćem. Dobro se slaže sa svim začinima, posebno sa tamarijem. On se može pripremiti na mnogo raznih načina i odličan je za kulinarske eksperimente svih vrsta.

Tempeh
Tempeh, ili sojino meso, je fermentisani sojin proizvod koji se dobija kontrolisanom fermentacijom sojinih zrna pomoću gljivice Rhizopus. Fermentacija ovom gljivicom vezuje sojina zrna u kompaktnu strukturu nalik na kolač. Ovo jelo potiče iz Indonezije, ali postaje sve popularnije na Zapadu.

Tempeh je posebno interesantan vegetarijancima i veganima zbog bogatog ukusa, koji donekle podseća na pečurke. Obično se isecka na listiće i prži dok ne postane hrskavo braon boje. Može se jesti samostalno, ili dodavati u supe, salate i sendviče. 
Tempeh je kompletna proteinska namirnica koja sadrži sve aminokiseline. Fermentacijom tempeha nastaju supstance koje deluju kao prirodni antibiotici, dok izoflavoni i većina saponina, koji su veoma korisni sastojci soje, ostaju potpuno očuvani.
Tempeh spada u delikatesne namirnice od soje.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: