Cvekla je bogat izvor ugljenih hidrata, dobar izvor proteina, a sadrži velike količine važnih vitamina, minerala i mikroelemenata. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Izuzetno je zdrava.
Bogat je izvor moćnih antioksidanasa i hranljivih materija, posebno betaina, koji je važan za kardiovaskularno zdravlje. On, zajedno sa ostalim nutricijentima, deluje tako što smanjuje nivo aminokiseline homocisteina u krvi, koji može biti štetan po krvne sudove jer doprinosi razvoju srčanih oboljenja, moždanog udara i oboljenja perifernih krvnih sudova.
Pokazalo se i da sok od cvekle snižava krvni pririsak i tako doprinosi prevenciji kardiovaskularnih problema. Razna istraživanja pokazuju je da najmanje 5 dl soka od cvekle dovodi do sniženja krvnog pritiska u roku od jednog sata.
Još nekoliko ozbiljnih proučavanja pokazalo je da betain iz cvekle može da pomogne u prevenciji oboljenja jetre, posebno protiv tzv. „masne jetre“ (nagomilavanja masnih naslaga u jetri usled konzumiranja alkohola, ili dijabetesa i drugih uzroka). Betain takođe pomaže i ukoliko postoji manjak želudačne kiselina.
Recept za sok od cvekle:
- 2 cvekle;
- 1 kruška;
- 1 kajsija;
- 2 kašike meda;
- 0,5 l vode.
Sastojke oguliti, iseckati na komadice i staviti u belnder. Zatim dobijen sok procediti i poslužiti. Ovaj sok možete praviti u kombinaciji sa drugim voće, zavisno od toga šta volite. Prijatno!
Piše: Vanja