Sok od cvekle dobar za imunitet i krvne sudove

Cvekla je bogat izvor ugljenih hidrata, dobar izvor proteina, a sadrži velike količine važnih vitamina, minerala i mikroelemenata. Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Izuzetno je zdrava.

Bogat je izvor moćnih antioksidanasa i hranljivih materija, posebno betaina, koji je važan za kardiovaskularno zdravlje. On, zajedno sa ostalim nutricijentima, deluje tako što smanjuje nivo aminokiseline homocisteina u krvi, koji može biti štetan po krvne sudove jer doprinosi razvoju srčanih oboljenja, moždanog udara i oboljenja perifernih krvnih sudova. 

Pokazalo se i da sok od cvekle snižava krvni pririsak i tako doprinosi prevenciji kardiovaskularnih problema. Razna istraživanja pokazuju je da najmanje 5 dl soka od cvekle dovodi do sniženja krvnog pritiska u roku od jednog sata. 

скачанные-файлы

Još nekoliko ozbiljnih proučavanja pokazalo je da betain iz cvekle može da pomogne u prevenciji oboljenja jetre, posebno protiv tzv. „masne jetre“ (nagomilavanja masnih naslaga u jetri usled konzumiranja alkohola, ili dijabetesa i drugih uzroka). Betain takođe pomaže i ukoliko postoji manjak želudačne kiselina. 

Recept za sok od cvekle:

  • 2 cvekle;
  • 1 kruška;
  • 1 kajsija;
  • 2 kašike meda;
  • 0,5 l vode.

Sastojke oguliti, iseckati na komadice i staviti u belnder. Zatim dobijen sok procediti i poslužiti. Ovaj sok možete praviti u kombinaciji sa drugim voće, zavisno od toga šta volite. Prijatno!

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply