Šargarepa ili mrkva je dvogodišnja je povrtna biljka, čiji se koren koristi u ishrani. Ona se koristi u svežem stanju, kuvana, konzervirana (kisela), seckana suva (kao začin) itd. Karakterističnu narandžastu boju šargarepe uzrokuje beta-karoten, koji se u organizmu ljudi metaboliše u vitamin A, ali samo kad su u crevima prisutne žučne kiseline. Pored toga, šargarepe sadrže i vitamine B i C, alkaloide, eterična i masna ulja i organske kiseline. Takođe su bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima.
Šargarepa je popularan sastojak za sokove, ne samo zato što je finog ukusa, već i zato što donosi razne zdravstvene dobrobiti i značajno doprinosi čišćenju organizma.
Sok od šargarepe je odličan izvor vitamina A, C, E i K i većeg broja vitamina B. Posebno mnogo sadrži vitamina A. Vitamin A doprinosi zdravlju vida i kostiju. A vitamin E usporava formiranje malignih ćelija.
Čaša svežeg soka od šargarepe ujutru je lagan korak u bezbednoj i efikasnoj detoksikaciji jetre. Šargarepa deluje snažno detoksikujuće na jetru, razlažući štetne toksine i hemikalije iz jetre, i odnoseći ih u creva i bubrege da se elliminišu iz tela.
Sok od šargarepe sadrži veoma malo kalorija, pa pomaže u redukcionim dijetama. Ako nastojite da smršate, napravite sok od šargarepe, celera, jabuke i krastavca – to je zdrav recept za prirodni napitak koji pomaže mršavljenje.
Sadrži mnoge vitamine koji mogu da umanje kožne probleme kao što su ekcem i akne. A beta karotini koje sadrže doprinose usporavanju starenja tela, pa time pomažu da se odloži nastnak bora i koža održi elastičnom.
Svakodnevno, šolja soka od šargarepe može da učini kosu zdravijom i predupredi gubitak kose, pošto ima nekoliko suštinski važnih vitamina koji doprinose da kosa bude jača, gušća i zdravija.
Piše: Vanja