Sastojci:
- 200 ml ulja
- 400 ml mleka
- 4 jaja
- 200 grama kukuruznog brašna
- 200 grama oštrog pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 grama naseckanog Imlek gauda sira (najbolje na deblje kockice)
- 200 grama naseckane šunke (najbolje na deblje kockice)
- 100 grama naseckanih kiselih krastavčića (najbolje na deblje kockice)
- 100 grama seckane crvene babure
- So, oko 1 kašičice (po ukusu)
Priprema:
Upalite rernu da se greje na 180 stepeni.
Krastavce, papriku, gaudu i šunku iseckajte na kockice.
Uzmite odgovarajući pleh, premažite sa uljem i pospite sa malo brašna.
U odabranoj posudi mikserom umutite jaja, zatim začinite po ukusu. Nakon toga, sipajte i ulje i mleko (svi “mokri” sastojci). U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo (svi “suvi” sastojci), promešajte, i zatim sve dodajte u posudu sa jajima. Dobro promešajte sve sastojke mikserom.
Dodajte sitno seckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, te sve zajedno promešajte. Ne koristite mikser od trenutka kada u špansku pitu dodate ove kockice – neće zadržati svoju formu! Umesto toga, mešajte kašikom.
Izlijte pripremljenu smesu u pleh i pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Španska pita je gotova kada lepo porumeni. Poslužite se i metodom “viljuška” za proveru pečenja.
PRIJATNO!