Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Spelta

Spelta je stara sorta žitarica koja je bogata dijetnim vlaknima, kao i nekim vitaminima i mineralima koje ne nalazimo u pšenici.

Sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Pošto su u spelti ti minerali vezani sa organskim ugljenikom, mogu da se kompletno apsorbuju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi nakon bolesti ili velikih napora.

U odnosu na pšenicu, spelta ima nekoliko prednosti. Gluten iz spelte je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje, razleže se, pa je mnogo lakše svarljiv, od glutena iz pšenicom koji kad dospe u organe za varenje formira kuglice koje je prilično teško svariti.
I drugo, sorte pšenice koje se danas koriste imaju u svom sastavu inhibitore enzime (uglavnom služe kao zuaštita od insekata) i koji dodatno otežavaju njeno varenje. Spelta ne sadrži ove inhibitore, pa se zato mnogo lakše vari.

Zbog svega ovoga, osobama koje imaju problema sa varenjem, artritis, migrene, osetljiva creva i kožne osipe verovatno će mnogo više prijati spelta nego obična pšenica.
Ipak, pošto sadrži gluten, nije pogodna za osobe sa celijakijom ili one koji su alergični na gluten.

 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: