Nekada kada smo ispržili u tiganju neku hranu, na primer, slaninu, možemo biti u iskušenju da samo prospemo višak masti u odvod — ali to bi trebalo izbeći po svaku cenu.
Svi znamo da ulje, mast i ostaci pržene hrane mogu začepiti odvod i cevi, što može samo da nam donese glavobolju i natera nas da zovemo vodoinstalatera da popravi štetu. Ne samo što negativno utiče na nas, već i na okruženje i nije u skladu s ekološkim principima.
Ipak, nekada u želji da što pre rešimo stvar, posežemo za brzopoteznim odlukama koje mogu samo da nam izazovu nered i haos. Preporuka je da se ostatak ulja ili masti baci u đubre, a pre toga da se ulje ohladi i stvrdne.
Ono što je najbrža opcija, a, opet, dobra i praktična, jeste da ulje bacimo pomoću aluminijumske folije.
Potrebno vam je parče aluminijumske folije i činija.
Recimo, u činiju stavite parče alu-folije i sipajte tečnost iz tiganja, ali pripazite da folija nije bušna. Ostavite i sačekajte i ulje će postići čvršću formu i samo zgužvajte foliju i bacite je u đubre!