Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

SPREMITE SE UNAPRED I BUDITE BEZ BRIGE! Posni ručak na vodi: Recepti za celu nedelju

Na vreme spremite meni za post i olakšajte sebi.

Posna čorba od šampinjona i krompira

Sastojci:

600 g krompira
400 g šampinjona
veća glavica crnog luka
1 struk praziluka
1 šargarepa
začin od povrća
so
biber
peršun
lovorov list
kašika brašna ili gustina

Priprema:
Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće. Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu. Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.

Musaka od pšenice i suvih šljiva

Sastojci:

800 g krompira
200 g pšenice
80 g suvih šljiva
20 g oraha
4 kašike paradajz pirea
pola kašike ruzmarina

Priprema:
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Posna čorba sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:

1/2 kg krompira
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
kukuruz šećerac
šaka boranije
1 koren peršuna
3-4 kašike ovsenih pahuljica
so
list peršuna

Priprema:
Očistiti krompir, crni luk, šargarepu, i koren peršuna. Iseći sve sitno, dodati boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju dodati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.

Beli pasulj na vodi

Sastojci:

1/2 kg belog pasulja
250 g crnog luka
1 šargarepa
1 suva paprika
2 kašike brašna
aleva paprika
so

Priprema:
Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

Povrće sa sosom od paradajza

Sastojci:

1/2 kg krompira
300 g šargarepe
1 koren celera
1/2 kg karfiola
2 kašike začina
4 kašike brašna
1/2 l soka od paradajza
3 češnja belog luka
so

Priprema:
Krompir oljuštiti, šargarepu očistiti i iseći po dužini. Koren celera očistiti i iseći na četiri dela, a karfiol oprati. Sve to naliti vodom da ogrezne i obariti. Kada je kuvano, dodati začin, pa vodu iz povrća iscediti, a povrće složiti u činiju. Brašno razmutiti u soku od paradajza i usuti u njega vrelu vodu u kojoj se kuvalo povrće, neprestano mešajući na vatri i to onoliko dok se ne dobije željena gustina. Skloniti sa vatre, dosoliti i po želji urezati beli luk u sos. Na kraju sos preliti preko složenog povrća.

Varivo od soje

Sastojci:

200 g soje
3 šargarepe
1 l soka od paradajza
3 glavice crnog luka
2 češnja belog luka
2 kašike brašna
so
crvena mlevena paprika

Priprema:
Soju je potrebno 24 sata držati u vodi. Ocediti je i staviti da se kuva. Dodati šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Kada je jelo kuvano začiniti ga brašnom i alevom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. Posoliti po ukusu i dodati beli luk.

Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem

Sastojci:

250 g svežeg crvenog pasulja
750 ml bujona od povrća
100 g crnog luka
450 g pirinča
250 ml crnog vina
8 komada svežeg paradajza
3 čena belog luka
kašika svežeg peršuna

Priprema:
Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.

Preuzeto: republika.rs

Tagovi:
Pročitajte još: