Srbija među PET VODEĆIH startap ekosistema u Evropi: IT usluge dostigle novi rekord rasta

Ministar za tehnološki razvoj pozvao kineske investitiore da ulažu u Srbiju.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju.

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od milijardu i 135 miliona evra.

Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu – naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

On je istakao da je Srbija ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja “Global Startup Ecosystem”, koje sprovodi američka organizacija “Startap Džinome” (Startup Genome) iz San Franciska.

U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama – 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija – ukazao je Popović.

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visokokvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu – rekao je Popović.

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet of things, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

– Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet – naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji – navela je Čen.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.

Preuzeto: Srbija Danas

Be the first to comment

Leave a Reply