Kako je izjavio dr Jegor Miladinović, direktor Insituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Srbija je najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope.
Dobro smo pozicionirani kada je u pitanju proizvodnja genetski nemodifikovane soje i uopšteno hrane koja nije GMO, rekao je on.Prema rečima dr Miladinovića, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je samodovoljna kada je u pitanju proizvodnja soje i ne uvozi je.
U zemljama Evropske unije, gde potrošači mogu da biraju da li će jesti genetski modifikovanu ili nemodifikovanu hranu, to je velika šansa našeg Instituta za prodaju, jer mi imamo sorte i hibride koji nisu genetski modifikovani. Oni donose visoke prinose i kvalitetni su, a Zapad je spreman za to da plati, rekeo je za BIZ Miladnović.
Podsetimao, u Srbiji postoji 66 instituta, samo šest ima status institucija od nacionalnog značaja. Među njima je i Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Naučno-istraživački tim ove naučne ustanove čini preko sto istraživača, od toga 90 doktora nauka, a njima pomaže oko 300 obrazovanih stručnjaka i radnika različitih profila.
B. K.
Preuzeto: agrofin.rs