Porodica Milinković iz Gornja Bukovica kod Valjeva može se pohvaliti sa dugom tradicijom pravljenja rakije. Kao i kod većine starih porodica u Srbiji, prvobitno se to radilo o njenom veličanstvu šljivi, u skorije vreme i kupini i malini a sada prelaze na nešto što je retko viđeno su Srbiji a verovatno neviđeno u Evropi – alkoholnom piću, tj. likeru, od šljiva ali sušenih.
To, ruku na srce, nije prvenac jer u Srbiji proizvodila je nešto slično u ovom kraju davno „Srbijanka“, ali od tada je palo u zaborav, kaže u reportaži AgroTV Zoran Milinković, vlasnik destilerije „Srpsko zvono“.
‒ S obzirom na to da sam imao rakije od šljiva, ali i sušaru gde sam sušio svoju šljivu, moji tehnolozi su da mi dali predlog da napravimo liker od suve šljive. To je nekad „Srbijanka“ davno proizvodila, zvala se „domevit“, a ja sam sada nastavio ‒ objašnjava ovaj domaćin.
Milinković kaže da je to jedno sladunjavo piće, koje se služi kao aperitiv i dasu svi koji su ga probali njime oduševljeni. Ali tu se nije stalo, jer su se u „Srpskom zvonu“ okušali i sa „malinom“, ali pravom.
‒ Posle uspeha sa likerom rekoh hajde da vidimo rakiju od malina, nešto novo da se pojavi na tržištu, jer ovo nije malina kao dodatak bazi od neke druge rakije, već destilovana rakija od maline. Ja nisam video da neko tako proizvodi rakiju od maline u Srbiji – napominje Zoran.
Iako ima dva retka ako ne i ekskluzivna pića, koja bi trebalo da se piju u posebnim prilikama, Milinković još čeka pravu reakciju tržišta, i pored oduševljenja onih koji su ova pića već probali. Kvalitet, kaže, ne može biti sporan jer rađena su u saradnji sa dobrim tehnolozima a sirovina je vrhunska.
– Sirovina je na prvom mestu, znači ne može da bude tu neki otpad od voća a da se napravi dobar kvalitet. Tehnološki postupak za dobijanje ova dva proizvoda je specifičan, i zahteva vreme da se dođe do najboljih načina da njihovu proizvodnju ‒ ističe ovaj desetiler rakija.
Pored klasične destilacije, kade je u pitanju rakija od maline, njoj se radi pravog ukusa tog voća dodaje deo plodova nakon destilacije a za boju malinov sok. S druge strane, liker od šljiva se ne pravi pečenjem, već se suvim šljivama dodaje alkohol a potom šećer radi fermentacije i estrahuje se liker u procesu dugom dva meseca.
Samo za restorane sa prefinjenom kartom pića
Već etikete „Srpskog zvona“ koju su radili profesionalni dizajneri, govore o posebnosti pića na čijim su bocama. U „Srpskom zvonu“, kao maloj destileriji, su se opredelili da marketing i promocija budu kroz direktan kontakt sa potrošačima i klijentima na mnogobrojnim sajmovima širom Srbije.
Naravno, tu su i društvene mreže, preko kojih je moguće upoznati se sa karakteristikama pića, ali i naručiti proizvode destilerije koji se najviše plasiraju na tržište Beograda, u restoranima koji traže upravo ovakve, jedinstvene proizvode, kaže reportaža AgroTV.
U „Srpkom zvonu“ za sada ne planiraju da povećaju proizvodnju rakije od maline i likera od suve šljive, već kao i sada da budu proizvedene u manjim količinama kojima se održava kvalitet.
Smatraju da su već postali prepoznatljivi kod ljubitelja istančanog ukusa koji traže drugačije proizvode specifičnog mirisa i ukusa i tako planiraju da nastave.
‒ Imam i želje i volje da ovo nastavim, a ima i ko da nastavi posle mene. To je i dug prema precima, o kome i moji mlađi sutra mogu da pričaju svojim potomcima, kao se radilo, da nas je ovo podiglo i zašto smo po šljivi i malini prepoznatljivi u svetu ‒ zaključuje Zoran Milinković iz Gornje Bukovice kod Valjeva.