Svako jutro jedno jaje, snagu daje, poznata je izreka, kao i činjenica da su jaja jedan od boljih izbora za prvi jutarnji obrok. Međutim, istraživanja su pokazala da je bolje za doručak pojesti šaku orašastih plodova umesto jaja. Zamena jaja sa 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto, zaključci su istraživača.
Nedavna naučna analiza objavljena u časopisu BMC Medicine ukazuje da nema znatnih koristi u zameni ribe i morskih plodova biljnim alternativama. Takođe, nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju da zamena mlečnih proizvoda može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, zamena jaja sa orašastim plodovima ili integralnim žitaricama pokazala je smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Osobe koje su zamenile 50 grama prerađenog mesa sa istom količinom mahunarki poput sočiva i pasulja, imale su 23 odsto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od njih. Smanjenje rizika od 27 odsto primećeno je kod onih koji su umesto prerađenog mesa pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova.
Takođe, zamenom prerađenog mesa, jaja, sira, maslaca ili jogurta avokadom, primećeno je smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, istraživači ističu da se ovi podaci zasnivaju samo na rezultatima jedne studije.
“Većina ljudi započinje dan jajetom ili prerađenim mesom za doručak, ali rezultati ove analize ukazuju da bi zamena ovih namirnica biljnim izvorima hrane možda bila bolja opcija. Takođe, postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamenjivanja mesa živine hranom biljnog porekla”, izjavila je dr Sabrina Schlesinger iz Nemačkog centra za istraživanje dijabetesa.
Rezultati pokazuju da zamena maslaca maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri odsto. Analiza sugeriše da bi najveće smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, od 36 odsto, moglo biti primetno kod osoba koje zamene 50 grama prerađenog mesa dnevno sa 30 grama integralnih žitarica.
Zamena crvenog ili prerađenog mesa orašastim plodovima, integralnim žitaricama ili žitaricama je smanjila rizik od dijabetesa tipa 2. Takođe, najveće smanjenje šanse za ranu smrt, od 21 odsto, zabeleženo je kada je prerađeno meso zamenjeno orašastim plodovima, piše Index.hr.