fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šta je to agave šećer?

Ovde govorimo o sirovom organskom šećeru od plavog agave kaktusa, koji je najmanje rafinisan od svih šećera koji se proizvode od agave. Izdvaja se postepeno i označava kao “sirov”, zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42oC.

Agave šećer je u stvari dehidrirana varijanta agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi uvećao zapreminu i promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.
Agave šeće je slađi od običnog šećera otprilike 40%, što automatski znači da se može upotrebiti otprilike za trećinu manje agave šećera nego što biste upotrebili običnog šećera. To može doprineti smanjenju ukupnog broja kalorija koje unosite. Kad se uzme u obzir i to da agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice, može se reći da upotreba agave šećera kao zaslađivača takođe doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi. 
Konkretno, agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili sukroze, 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju “niskoglikemijskim”, dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi – za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje. Za agave šećer nemamo tačne podatke o glikemijskom opterećenju, ali je verovatno da spada u sličnu kategoriju namirnica niskog glikemijskog opterećenja, kao i agave sirup od kojeg se i dobija.
Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koje raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje, što znači da je organski. To znači da ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: