Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta je bolje – krompir ili batat?

Volim fini slatki ukus batata koji pomalo podseća na bundevu. Volim tu njegovu divnu narandžastu boju koja razbija zimsko sivilo. Batat mi je savršen u svim varijantama. Pogodan je kako za slana jela, tako i za poslastice. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Posle kukuruza, pšenice i pirinča krompir je najrasprostranjenija namirnica na svetu. Mnogima je upravo krompir omiljeno povrće, a jela od krompira nalaze se na trpezama širom sveta pa tako i kod nas, posebno tokom zimskog perioda. Kada bih sada uradila anketu, verujem da bi vrlo mali broj vas rekao da ima u kući brokoli, ali zato krompir verovatno velika većina ima.
Ja ne spadam u grupu ljubitelja krompira. Nikada ga nisam posebno volela. Volim jedino pečene mlade krompiriće (podjednako su ukusni kao i prženi!) i krompir pečen u ljusci, u svim ostalim varijantama krompir mi nije posebno privlačan. Ovo se odnosi na običan krompir. Kažem običan,  jer postoji i onaj drugi  tzv. slatki krompir ili batat. E, batat je već druga priča. U poređenju sa batatom, ovaj običan  mi je totalno bezukusan, da ne kažem bezveze.  Volim njegov fini slatki ukus koji pomalo podseća na bundevu. Volim tu njegovu divnu narandžastu boju koja razbija zimsko sivilo. Batat mi je savršen u svim varijantama. Pogodan je kako  za slana jela tako i za poslastice. Može se jesti kuvan, pečen, pržen, a može i sirov. Kao prilog ili kao glavno jelo.
Ipak, kada sam uporedila nutritivnu vrednost batata i  krompira moram priznati da sam bila prilično iznenađena. Očekivala sam da će velika prednost biti na stani batata, ali rezultat je nerešen.
Zapravo, po nutritivnom sastavu ove dve namirnice su prilično slične. Nijedna nema masnoće, a količina proteina i ugljenih hidrata je ista. Energetska vrednost je takođe gotovo ista jer 100 g batata sadrži 90 kalorija, a ista količina krompira 93 kalorije. U 100 g batata ima 3,3 g vlakana, dok ista količina krompira sadrži 2,2 g. Batat je u blagoj prednosti 🙂 Batat prednjači i kada je u pitanju količina vitamina C, folne kiseline i naravno vitamina A. Po količini Vitamina A batat je pravi šampion jer sadrži čak 438% preporučene dnevne doze!  Batat ima 13, 120 mcg beta karotena u poređenju sa skromnih 7 mcg koliko ima običan krompir. Batat je bolji izvor i kalcijuma od krompira.  S druge strane, krompir  je bolji izvor gvožđa i kalijuma. Kada se uporede još neke stavke dobija se nerešen razultat. Batat ima niži glikemijski indeks od običnog krompira, ali on znatno varira u zavisnosti od načina pripreme. Ako imate povišen šećer, izbegavajte krompir pire, bilo da je reč o običnom krompiru ili batatu. Batat, kao i običan krompir, je najbolje pripremati kuvanjem jer se i pečenjem  povećava glikemijski indeks. Da bi se očuvala hranljiva vrednost ali i ukus najbolje je kuvanje na pari. Ako ih pečete, onda je to najbolje raditi u ljusci.  
Zaključak je da se obe vrste krompira imaju svoje mesto u raznovrsnoj ishrani, ali bi trebalo povesti računa o količini. Ovo je veoma važno jer čak i namirnice sa nižim glikemijskim indeksom mogu podiči nivo šećera u krvi ako se uzimaju u većim količinama. Znači, batat za dijabetičare može, ali bez preterivanja. Naravno, mora se voditi računa i o načinu pripreme i pravilnom kombinovanju namirnica. Uz pečeni krompir ali i pečeni batat jedite povrće sa dosta vlakana (kupus, kelj, karfiol, zelena salata…).
A sada evo i jednog finog zimskog recepta sa batatom koji će vas lepo ugrejati  i zasititi.

Punjeni batat

Potrebno je:
4 batata srednje veličine
70 g sočiva
1 šargarepa
1 glavica crnog luka 
kašika maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
šolja pasiranog paradajza
himalajska so, biber, peršun, origano, tucana paprika po želji
parmezan ili  tofu sir

Batat dobro operite, izbrišite, stavite u pleh pa u rernu da se peče. Dok se batat peče pripremite nadev za punjenje. Sočivo koje je prethodno bilo potopljeno u vodi (najbolje preko noći) skuvajte a zatim ocedite. Šargarepu izrendajte, a obe vrste luka sitno iseckajte. Izdinstajte šargarepu i luk, dodajte kuvano sočivo i paradajz i sve zajedno malo prokuvajte. Dodajte začine. Pečeni batat zasecite po sredini ali ne do kraja kako se ne bi polutke razdvojile. Pripremljenim nadevom napunite batat. A ko vam preostane još nadeva rasporedite ga okolo batata. Po želji možete posuti sa malo rendanog tvrdog sira. U slučaju da ste vegan ili postite, batat možete posuti rendanim tofu sirom.

P. S. Moje simpatije su i dalje na strani batata bez obzira što ga ovo poređenje ne izdvaja posebno od običnog krompira. A vi, ako ga niste do sada probali, dajte mu šansu.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: