Kad imamo glavobolju, postajemo posebno osetljivi na hranu, ako uopšte možemo da jedemo. Iako hrana možda neće moći da otkloni glavobolju, neke namirnice mogu doprineti da se ona ublaži.
Krompir. Namirnice bogate kalijumom mogu da ublaže glavobolje, a krompir je izuzetno bogat kalijumom – 100 g krompira sadrži čitavih 421 mg, što je oko 10% preporučenog dnevnog unosa. Međutim, pošto je kalijum lociran tik ispod kore, pomfrit vam neće biti od velike koristi, već krompir pečen u rerni i to u ljusci.
Banane. Pre svega, lako se vare i umiruju želudac, koji često ume da bude veoma osetljiv zbog glavobolje. Drugo, banane su bogate i kalijumom i magnezijumom, a oba ova minerala doprinose ublažavanju glavobolja, pogotovo tenziionih (pošto dovode do opuštanja mišića).
Lubenice. U velikom broju slučajeva glavobolja je povezana sa dehidracijom (posebno leti). Lubenica je puna kvalitetne vode, a takođe kalijuma i magnezijuma, pa će delovati blagotvorno u tom slučaju.
Krastavac. Slično kao i lubenica, krastavac je odličan kao izvor kvalitetne strukturisane vode, pošto je po sastavu 95% voda! Zbog toga minimalno opterećuje organe za varenje, a daje osećaj sitosti, hladi i hidrira organizam, što je sve povoljno u slučajevima glavobolje.
Ananas. Svež ananas sadrži enzim po imenu bromelain, koji je neka vrsta prirodnog analgetika. On takođe ima antiupalna svojstva, što takođe doprinosi smanjenju glavobolje.
Preuzeto: Zdravahrana.com