Ako postoji jedna hrana o kojoj se najviše raspravlja kada su u pitanju zdravstvene koristi, to su jaja.
Tokom godina, na jaja se gledalo kao na sve, od oličenja savršene cele hrane do strašnog predznaka srčanih bolesti.
I iako se čini da nauka sada potvrđuje da su jaja zdrava, još uvek postoji nešto kao što je jedenje previše jaja.
Jaja su minimalno obrađena, niskokalorična hrana, sa iznenađujuće visokim sadržajem mononezasićenih masti, holina koji podstiče mozak i luteina i zeaksantina, dva antioksidansa za koje se zna da podržavaju zdravlje očiju.
Sadrže nula šećera i prirodno imaju malo natrijuma.
Neke studije čak pokazuju da je veća verovatnoća da će ljudi koji jedu jaja konzumirati zdravu ishranu sa različitim važnim hranljivim materijama, kao što su vlakna, vitamini i minerali.
Različiti faktori mogu uticati na to koliko je jaja previše za svakog pojedinca.
Ako imate srčano oboljenje ili dijabetes, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste odredili svoju najbolju ličnu granicu.
Rizik od holesterola
Još uvek postoji mnogo debata o tome da li jaja podižu holesterol. Decenijama su stručnjaci verovali da holesterol u žumancima direktno doprinosi povećanju holesterola u krvi. Međutim, sada se čini da drugi elementi u ishrani i nečija medicinska istorija mogu imati veći uticaj. Porodična istorija je glavni prediktor nivoa holesterola u krvi, a većinu holesterola u našoj krvi proizvodi jetra, a ne unosimo hranom.
Može povećati rizik od srčanih oboljenja
Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih oboljenja. U stvari, velika studija od pola miliona odraslih Kineza otkrila je da do jedno jaje dnevno zapravo smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, ekstravaganca sa tri ili četiri jaja svakog jutra mogla bi biti druga priča. Studija iz 2019. povezala je unos više od 300 miligrama holesterola dnevno sa 17 odsto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 18 odsto većim rizikom od smrti. Velika meta-analiza iz 2022. objavljena u časopisu Circulation zaključila je da su veća dnevna potrošnja jaja i ukupni holesterol u ishrani povezani sa većim rizikom od KVB i smrti.
Možete dobiti na težini
Ako vaša omiljena porcija jaja uključuje tešku hranu kao što su masne kobasice, palačinke, kafa sa kremom, vaš doručak bi mogao da vas optereti – bukvalno. Možda ćete primetiti da dobijate na težini ako vam postane svakodnevna navika da jedete visokokalorični doručak od jaja.
Možete povećati rizik od dijabetesa
Moguće je da konzumiranje velikih količina jaja može povećati rizik od drugog hroničnog stanja. U studiji iz 2009. u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja nedeljno imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja. Pored toga, druga istraživanja su otkrila da jedenje jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin kod ljudi sa predijabetesom i dijabetesom tipa 2, a Američko udruženje za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.