Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta osobe sa povišenim šećerom treba svakodnevno da jedu, a šta obavezno da izbegavaju

Hrana

Ukoliko bolujete od dijabetesa, upoznati ste s činjenicom da su neke namirnice bolje, a neke gore za vaše zdravstveno stanje. U teoriji, sve namirnice su dozvoljene, ali neke u jako malim količinama. Stoga, kako biste držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbegavati, dok drugima treba davati prednost.

Po kategorijama namirnica, donosimo vam popis šta je najbolje, a šta najgore da odaberete ukoliko bolujete od dijabetesa.

Skrob

Vašem telu trebaju ugljeni hidrati, ali savetujemo da mudro birate. Koristite ovaj popis kao vodič.

Najbolji izbori

Celovite žitarice, poput smeđeg pirinča, ovsenih pahuljica ili prosa
Pečeni slatki krompir
Hrana napravljena od celovitih žitarica i bez (ili vrlo malo) dodatog šećera

Najgori izbori

Prerađene žitarice, poput belog pirinča ili belog brašna
Musli s malo celovitih žitarica i puno šećera
Beli hleb
Pomfrit
Pržene tortilje od belog brašna
Izbegavajte peciva od belog brašna
Izbegavajte peciva od belog brašna foto: Shutterstock
Povrće

Jedite ga redovno. S povrćem ćete uneti vlakna i vrlo malo masti ili soli (osim ako ih ne dodate). Zapamtite, kruompir i kukuruz se smatraju ugljenim hidratima, a ne povrćem.

Najbolji izbori

Sveže povrće, jedite sirovo ili lagano kuvano, pečeno ili na žaru
Smrznuto povrće, lagano prodinstano
Zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole. Zelena salata je ok, ali sadrži malo hranjivih sastojaka.
Konzervirano povrće s malim udelom soli
Potražite povrće raznih boja: tamnozeleno, crveno ili narandžasto (šargarepa ili crvena paprika), belo (luk) pa čak i ljubičasto (patlidžan). Ako je moguće, jedite povrće u svakom obroku u danu.

Najgori izbori

Konzervirano povrće s puno dodate soli
Povrće kuvano s puno malsaca, sira ili umaka
Kiseli krastavci, ukoli treba da ograničite unos soli. Inače su kiseli krastavci ok.
Kiseli kupus, iz istog razloga kao i kiseli krastavci. Ograničite ih ako imate visoki krvni pritisak.
Trudite se da unosite što više svežeg povrća
Trudite se da unosite što više svežeg povrća foto: Shutterstock
Voće

Sadrži ugljene hidrate, vitamine, minerale i vlakna. Većina je prirodno s malo masti i soli, ali ima više ugljenih hidrata nego povrće, pa to treba imati na umu kod izbora i količine.

Najbolji izbori

Sveže voće
Obično smrznuto voće ili voće u konzervi bez dodatog šećera
Džem bez ili s niskim udelom šećera
Prirodni sok od jabuke bez dodatog šećera

Najgori izbori

Konzervirano voće s šećernim sirupom
Klasičan džem i žele s visokim udelom šećera
Zaslađeni sok od jabuka
Voćni punč, voćni napici, voćni sokovi
Jedite sveže voće bez dodatih šećera
Jedite sveže voće bez dodatih šećera foto: Profimedia
Protein

Ovde imate jako veliki izbor, uključujući govedinu, piletinu, ribu, svinjetinu, ćuretinu, plodove mora, pasulj, sir, jaja i orašaste plodove.

Najbolji izbori

Biljni proteini poput pasulja, orašastih plodova, semenki ili tofu sira
Riba i morski plodovi
Piletina i druga živina (ako je moguće, birajte prsa)
Jaja i mlečni proizvodi s malo masti
Ako jedete meso, radije birajte ono s niskim udelom masti. S živine skinite kožu.
Pokušajte u ishranu da uključite neki biljni protein, recimo iz pasulja, orašastih plodova ili tofua, čak i ako niste vegetarijanac ili vegan. Dobćete hranjive stvari i vlakna koja ne nalazimo u životinjskim proizvodima.

Najgori izbori

Prženo meso
Komadi mesa s većom količinom masti, poput rebara
Svinjska slanina
Klasični tvrdi sirevi
Živina s kožom
Riba pržena u dubokom ulju
Tofu pržen u dubokom ulju
Pasulj pripremljen s masti
Mlečni proizvodi

Najbolji izbori

1% masti ili obrano mleko
Jogurt s malo masnoće
Zrnasti sir s malo masti
Kisela pavlaka bez masti ili s niskim udelom masti

Najgori izbori

Punomasno mleko
Klasičan jogurt
Klasičan zrnasti sir
Klasična kisela pavlaka
Klasičan sladoled
Birajte mlečne proizvode sa manjim učinkom masnoća
Birajte mlečne proizvode sa manjim učinkom masnoća foto: Shutterstock
Masti, ulja i slatkiši

Ovo je kategorija kojoj je ponekad zaista teško odoleti. Ipak, s obzirom na njihovu veliku kalorijsku vrednost, ove namirnice lako doprinesu kalorijskom suficitu i gomilanju viška kilograma, a to otežava kontrolu nad dijabetesom.

Najbolji izbori

Prirodni izvori biljnih masti, poput orašastih plodova, semenki ili avokada (no, imajte na umu da su visokokalorični, pa uzimajte male porcije)
Namirnice koje vas opskrbljuju omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune ili skuše
Ulja na biljnoj bazi, poput maslinovog ili ulja uljane repice

Najgori izbori

Bilo šta s trans-mastima, koje su loše za vaše srce. Proverite na deklaraciji postoji li pojam “delomično hidrogenizovano”, čak i ako na etiketi piše 0 grama trans-masti.

Velike porcije zasićenih masti koje uglavnom dolaze iz životinjskih proizvoda, ali se nalaze i u palminom ulju. Posavetujte se s doktorom oko unosa, posebno ako imate srčane bolesti, uz dijabetes.

Pića

Iako često o tome ne razmišljamo, ali ispijanjem omiljenog pića, možemo uneti više kalorija, šećera, soli ili masti nego što ste uopšte mogli da zamislite. Pročitajte deklaraciju kako biste znali šta planirate da popijete.

Najbolji izbori

Voda bez arome ili aromatizovana mineralna voda
Nezaslađeni čaj sa ili bez kriške limuna
Lagano pivo, male količine vina ili ne-voćni kokteli
Kafa, crna ili s dodatim mlekom sa malim udelom masti i eventualno zaslađivačem
Najgori izbori

Klasična gazirana pića
Klasično pivo, voćni kokteli, desertna vina
Zaslađeni čaj
Kafa sa šećerom i šlagom
Kafa s ukusima i čokoladna pića
Energetska pića
Obolelima od dijabetesa izbori dobrih ili loših namirnica mogu značajno uticati na stanje organizma i bolest. Stoga, birajte namirnice koje će vam pomoći da držite bolest pod kontrolom i kvalitet života održavate što je najbolje moguće.

Tagovi:
Pročitajte još: