Kardiovaskularne bolesti su najčešće bolesti savremenog sveta. Glavni faktori rizika za ove bolesti su pušenje, visok pritisak, visok holesterol. Promena načina života jedan je od glavnih faktora prevencije ovih bolesti. U ovom članku naći ćete i nekoliko recepata koji doprinose kardiovaskularnom zdravlju.
Održavajte zdravu telesnu težinu.
Ako pušite, učinite sve kako biste se rešili ove loše navike.
Smanjite unos zasićenih životinjskih masti. Ne preterujte sa mlečnim proizvodima, jer oni, više od drugih vrsta hrane, podižu nivo holesterola. Takođe, izbegavajte hidrogenizovana ulja koja začepljuju arterije i narušavaju kardiovaskularni sistem. Sve ove masti podižu i ukupan holesterol i LDL (loš) holesterol.
Smanjite unos visokokalorične hrane koja sadrži malo hranljivih sastojaka i obično je preslana, kao što su pekarski proizvodi, grickalice, industrijski prerađena hrana. Ova hrana goji, a gojaznost je jedan od vodećih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.
Redovno vežbajte. Program vežbi trebalo bi da bude uravnotežen i da uključi vežbe istezana za fleksibilnost, aerobne vežbe za izdržljivost i vežbe u teretani za snagu. Vežbanje pomaže u skidanju kilograma, snižavanju pritiska i holesterola (snižava loš, a povećava dobar holesterol).
Jedite hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima, a siromašnu kalorijama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke.
Konzumirajte ulja dobrog kvaliteta; jedite orašaste plodove – orahe, bademe, lešnike, suncokretove i bundevine semenke (idealno je da budu sirove, neslane, organske), kao i ribe bogate omega 3 masnim kiselinama (losos i sardine). Koristite maslinovo ulje.
Naučite da držite stres pod kontrolom.
Recepti za zdrav kardiovaskularni sistem
Šejk od banane i semenki lana za 2 osobe
Potrebno je: 2 kašike mlevenog lanenog semena, 1 kašika mlevenog susama, 1 štapić cimeta sitno samlenev, 1/2 -1 kašičica vanile, 1 kašika meda, 1/2 oljuštene banane isečene na kolutove, 8-10 svežih ili smrznutih jagoda (ili drugog bobičavog voća), 7-8 kockica leda.
Priprema: umutite sve sastojke u blenderu. Ako je šejk previše gust, dodajte malo hladne vode. Servirajte u visokim čašama.
NAPOMENA: Laneno seme je bogat alfa linoleinskom kiselinom koja deluje antiinflamatorno, susam je bogat kalcijumom i drugim mineralima, banana je bogata kalijumom. Šejk treba popiti odmah, da ne bi došlo do oksidacije alfa linoleinske kiseline i enzima iz svežeg voća.
Supersalata za 4 osobe
Potrebno je za preliv: 2 čena belog luka sitno iseckana, 2 kašičice đumbira u prahu, 2 kašike tamari soja sosa, 2 kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Za salatu: 350g dajkona (rotkve) tanko isečenog dijagonalno, 3 šargarepe isečene dijagonalno, 1 cvekla isečena na tanke kriške, 4 pregršti iseckane rukole, morska so, biber.
Priprema: pomešajte sve sastojke za preliv i ostavite da odstoji 30 minuta. Pomešajte sastojke za salatu. Prelijte preliv preko salate, dodajte so i biber, dobro izmešajte i poslužite.
Preuzeto: Zdravahrana.com