fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šta se dešava jedete urme

Redovna konzumacija urmi povoljno deluje na organizam. Ovo slatko voće bogato je biljnim vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i na nekoliko načina doprinosi zdravlju.

Pre svega, urme su bogate vitaminima B grupe, B1, B2, B3, B5, zatim vitaminom A1 i C. Takođe, dobar su izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, mangana, bakra i gvožđa.

Brzo daju energiju. Urme su bogate prirodnim šećerima, fruktozom, sukrozom i glukozom. Odlična su grickalica za one kojima je potrebna energija, brzo. Oni koji rade treninge, kao i atletičari, konzumiraju urme pre treninga ili pre aktivnosti koje zahtevaju visok nivo energije.

Podstiču varenje. Ako potopite nekoliko urmi u vodu, i grickate ih tokom dana, to će blagotvorno delovati na varenje, posebno kod osoba koje imaju problema sa konstipacijom.

Dobre za anemiju. U slučajevima anemije izazvane manjkom gvožđa, urme su dobar izbor, jer sadrže impresivnu količinu gvožđa. Pošto je manjak gvožđa obično praćen osećanjem umora i usporenosti, urme su posebno dobrodošle zato što brzo daju energiju i povećavaju snagu.

Doprinose sniženju holesterola. Urme su bogat izvor biljnih vlakana, koja doprinose smanjenju ukupnog i lošeg holesterola. Osim toga, bogate su i kalijumom koji je važan za održavanja normalnog krvnog pritiska, pa su iz oba pomenuta razloga zdrave i za srce.

Dobre za zube. Urme sadrže prirodni fluor, koji se smatra važnim elementom koji doprinosi prevenciji karijesa, zato što jača zubnu gleđ.

Dobre za kosti. Urme su bogate kalcijumom, a kalcijum iz prirodnih, posebno biljnih izvora, mnogo se lakše usvaja nego suplementi. Pored toga, urme su bogate i kalijumom, koji smanjuje gubitak kalcijuma putem bubrega, što je sve zajedno dobro za zdravlje kostiju.

Dobre za oči. Bogatstvo B vitaminima čini urme dobrim za oči.

Dobre protiv mamurluka. U narodnoj medicini, urme se koriste u slučajevima preterane konzumacije alkohola. U takvim slučajevima, ublažavaju simptome i doprinose bržem trežnjenju.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: