Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta se dešava kad preskočite doručak

Mnogi su skloni da preskaču doručak. Ili nastoje da smanje broj kalorija, ili su previše zauzeti ujutru, ili naprosto nemaju apetit. Međutim, preskakanje doručka ostavlja određene negativne posledice po organizam.

Veliki broj proučavanja pokazao je da konzumiranje doručka ima povoljan uticaj na zdravlje. A preskakanje doručka može imati nepovoljan uticaj. Evo kakav.

Povećava se nivo “hormona stresa”. Kortizol se naziva “hormonom stresa”. Nivo kortizola u organizmu je najviši oko 7 ujutru. Konzumiranje doručka smanjuje nivo kortizola. Preskakanje doručka može dovesti do toga da nivo kortizola ostane povišen do uzimanja sledećeg obroka. Nije dobro da nivoi kortizola u organizmu dugo budu povišeni, jer to može dovesti do nervoze, anksioznosti i povećanja krvnog pritiska.
Raste rizik od dijabetesa tip 2. Jedno istraživanja je utvrdilo da je preskakanje doručka povezano sa dijabetesom tip 2. Povišen nivo kortizola (koji je povezan sa preskakanjem doručka) dovodi do dve stvari: prvo, povećanog lučenja insulina, a drugo, do oslobađanja glikogena koji mora da se potom razloži na šećere. Rizik dugotrajno povišenog insulina može dovesti do rezistencije ćelija na insulin, a to tokom vremena može voditi razvoju dijabetesa tip 2.
Raste nivo holesterola. Po svemu sudeći, postoji i veza između povišenog nivoa kortizola (stresa) i povišenog nivoa lošeg holesterola. Dakle, preskakanje doručka, posredno putem podizanja nivoa kortizola, može voditi i do povišenog nivoa lošeg (LDL) holesterola.
Povećava se rizik od srčanih oboljenja. Proučavanje obavljeno na Univerzitetu Harvard utvrdilo je da muškarci koji preskaču doručak imaju 27% veći rizik od srčanog napada ili smrti od kardiovaskularnih oboljenja u odnosu na one koji doručkuju. Iako naučnici nisu mogli tačno da kažu šta je uzrok tome, pretpostavka je da duže ostajanje u stanju gladi dovodi do metaboličkih promena koje u ukupnom zbiru na kraju povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Preskakanje doručka može pogodovati i sledećim tegobama: razdražljivost, preterana glad, manjak energije, posezanje za nezdravim slatkišima pre sledećeg obroka, hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), jutarnja mučnina i gastritis.

Zaključak
Navika da se svakog dana preskače doručak tokom niza godina izlaže telo nepotrebnom hroničnom stresu. Stres je, sa druge strane, povezan sa nizom negativnih uticaja koji pogoduju razvoju visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, dijabetesa tip 2 i srčanih problema. Dakle, ukratko: bolje je doručkovati nego preskočiti doručak.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: