Pravoslavni vernici u našoj zemlji danas obeležavaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji se valja dočekati u blagostanju, slozi i s dobrim namerama, a upravo tako je dočekan u selu Stapar nadomak Sombora.
“Evo dana koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu. Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese”! – Tradicionalnim vaskršnjim pozdravom započinje dan ukućana u svakom pravoslavnom domaćinstvu, kako nekad, tako i danas u porodici Milić iz Stapara. Od ranog jutra vredno se spremaju svi detalji na trpezi, koja obiluje različitim mirisima i ukusima.
“Naša tradicija je da se na Vaskrs bari šunka, neko bari celu, a mi barimo u loncu nekoliko parčadi, a to je naša tradicija i specijalitet, koji neizbežno ide ujutro sa vaskršnjim jajima”, kaže Dejan Milić, domaćin iz Stapara.
Gordana Milić, domaćica iz Stapara objašnjava da se obavezno za Vaksrs ide na jutarnju liturgiju.
” Da se pričestimo, zatim sledi tradicionalni doručak, pa ručak. Za ručak imamo domaću supu sa knedlama i što više mesa, kuvano meso, crveni sos i pečenje”, opisuje Gordana.
Crveno kuvano jaje je simbol novog života, a običaju kucanja vaskršnjim jajima najviše se raduju deca.
Dečak David Milić tvrdi da je od zeke dobio tobogan, puno slatkiša.
“I mnogo volim Vaskrs”, zaključuje David.
Vernici u ovom Bačkom selu obavezno odlaze na jutarnju vaskršnju liturgiju.
Običaji se razlikuju po mestima gde, ali smisao i značaj obeležavanja Vaskrsa je isti.
“Da se zavađeni izljube i da oproste grehe jedni drugima i to je smisao, da se jednostavno razvije ta blagodet u čoveku”, tumači etnološkinja Vesna Marjanović.
Sutra, vernici obeležavaju drugi dan Vaskrsa, u ovom delu Vojvodine poznat kao vodeni ponedeljak. Običaj nalaže da mladi momci polivaju devojke, buduće mlade.
Izvor: RTV / Foto: Arhiva