Search
Close this search box.

Stručnjak otkriva: 16 kulinarskih trikova koji će vam olakšati apsolutno svaku pripremu jela

kuhinja

Bilo da ste tek početnik ili imate dugogodišnje iskustvo u kuvanju, uvek je dobro da budete u koraku sa novim trikovima.

Najbolje je da odvojite jednu svesku u koju ćete zapisivati trikove kako bi vam uvek bili na dohvat ruke.

Mnogi od njih olakšavaju pripremu, za neke ste možda već čuli, a neki su tek skoro postali popularni među stručnjacima.

Tako je stručnjak za kuhinju i pripremu raznih jela i poslastica, Jelena Kocmanović, otkrila koje kulinarske trikove i tajne ona koristi u svojoj kuhinji.

– U svojoj kuhinji svakodnevno koristim male i velike trikove koji mi dosta pomažu u pripremi hrane, kao i samoj organizaciji. To su veoma jednostavne stvari i sitnice i verujem da će značiti osobama koje se ne snalaze baš najbolje u kuhinji, kao što su meni značile na samom početku, a o tome koliko su efikasni govori činjenica da ih još uvek svakodnevno koristim.

Ovo su trikovi koje je ona izdvojila kao najefikasnije:

1. Ako spremate paradajz čorbu ili sataraš, obavezno ubacite kašičicu šećera kako jelo ne bi bilo kiselo ili da ne biste imali problem sa gorušicom nakon konzumacije.

2. Za savršeni ukus pire krompira potrebno je da, kada skuvate krompir, ostavite da se skroz ocedi, a tek nakon toga dodati maslac i mleko.

3. Kada spremate domaći hleb, a želite hrskavu koricu, u rernu ubacite manju posudu sa vodom.

4. Ukoliko niste sigurni da li je kolač gotov ili testo koje spremate u rerni, bocnite čačkalicom, ukoliko se ništa ne zalepi za čačkalicu znači da je pečeno.

5. Pasulj će se kraće kuvati ukoliko ga pre spremanja potopite na par sati u posudu sa vodom.

6. Višak masnoće iz supe ili čorbe možete pokupiti kockicama leda.

7. Ukoliko želite savršeno isečeno parče torte, obavezno nož stavite u čašu sa vrelom vodom a zatim iseći parče.

8. Ako pravite voćnu salatu (jabuke,banane..), stavite i par kapi limuna kako voće ne bi potamnelo do služenja i kako bi zadržalo boju.

9. Sos ili bilo koje jelo možete zgusnuti ako u čašu sipate malo hladne vode i jednu kašiku brašna, promešate i vratite u jelo da se još malo ukuva.

10. Kada pripremate voćne pite, obavezno dodajte par kašika griza kako bi smesa bila kompaktna i kako ne bi sok iscureo.

11.Svežinu zelene salate možete produžiti tako što ćete je adekvatno odložiti u frižider. Potrebno je dobro je oprati, prosušiti i uviti u papirni ubrus, zatim staviti u frižider.

12.Kada pohujete kačkavalj, obavezno ga pre toga stavite na 15 minuta u zamrzivač. Na taj način će prilikom pohovanja, odnosno prženja ostati ceo i neće se razliti po tiganju.

13. Kako bi se kvasac pravilno rastvorio, voda ili mleko u kome rastvarate kvasac moraju da budu mlaki.

14. Ukoliko imate zamrznuti paradajz koji želite da iskoristite, ljusku će te najlakše skinuti pod mlazom tople vode.

15. Ako vam je ostalo malo vina, možete ga zamrznuti u kalupima za led i kasnije iskoristiti u pripremi raznih jela.

16. Možete izdinstati veću količinu luka, zamrznuti i po potrebi vaditi za pripremu drugih jela.

Da li vi u svojoj kuhinji koristite neke od ovih trikova?

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: