Sastojci:
- oko 500 g brašna
- 120 g margarina ili masti
- kockica kvasca
- kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 60 g šećera
Fil od lešnika i čokolade:
- 250 g mlevenih lešnika
- 50 g narendane čokolade
- 100 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 20 g margarina ili putera
Za premazivanje:
- žumance i malo vode
Priprema:
Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u posudu i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se kvasac ne istopi. Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasac i promešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil.
Lešnike pomešajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu. Mleko zagrejte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko lešnika i čokolade i mešajte dok se smesa ne izjednači. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva).
Testo, po ivici, malo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni, oko pola sata ili dok ne porumeni.
Prijatno!