Sastojci:
Testo:
- 1 kesica suvi kvasac
- 400 g brašna
- 280 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60 g šećera
Nadev:
- 350 g oraha
- 2 kašike meda
- 150 g šećera
- 80 g suvog grožđa
- rum
- cimet
- mleveni muskatni oraščić
- 200-300 ml mleka
I još:
- 1 jaje za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Kvasac pomešajte sa brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer, pa umešajte testo i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
Mlevene orahe prelijte kipućim mlekom, dodajte med, šećer, suvo grožđe, rum, cimet i muskatni oraščić.
Sve dobro promešajte i ohladite.
Testo kratko premesite i isecite na tri dela. Svaki razvaljajte, premažite nadevom i savijte uske savijače.
Složite jednu pored druge u namašćeni pleh i premažite ih izmešanim jajetom.
Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 190 do 200 stepeni.
Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu dok je još topla. Kada se malo ohladi isecite je i poslužite.
Prijatno!