Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk, sitno seckani
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 800 mililitara pilećeg ili bujona od povrća
- oko kilogram svežeg spanaća ili približno smrznutog
- 1 krompir, oljušten i iseckan
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica kumina ili drugog začina po izboru
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i sačekajte 5 minuta ili dok ne dobiju zlatnobraon boju.
Sipajte bujon, dodajte krompir i spanać i sačekajte da provri. Možete koristiti i 800 ml vode umesto bujona.
Smanjite temperaturu i kuvajte 10 do 15 minuta, odnosno dok krompir ne omekša, a potom sklonite sa ringle i pustite da se malo ohladi. Uz pomoć ručnog blendera napravite glatku smesu ili sipajte u električni blender i uradite isto. Vratite u šerpu, začinite i ponovo zagrejte supu. Ovaj recept je samo jedna moguća varijanta, a u ovu mešavinu možete dodati šargarepu, celer, karanfilić, muskatni oraščić ili druge bujone, poput goveđeg, pa čak i supu od pečuraka.
Prijatno!