Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Susam bogat proteinima

Susam ili sezam (lat. Sesamum indicum) potiče iz tropske Azije i južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i za 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra.

Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva.

Dakle, susam sadrži gotovo sve najvažnije minerale, i to u impresivnoj količini. Ako biste nekim slučajem pojeli 100g susama, praktično biste obezbedili sve što vam je potrebno za jedan dan.

Susamovo seme sadrži posebna jedinjenja, lignane, i to specifično sezamin i sezamolin, za koje je poznato da snižavaju količinu lošeg holesterola i štite od visokog pritiska. S obzirom na ovakvu nutritivnu vrijednost, susamove semenke, ali i susamovo ulje, odlični su u prevenciji i pomažu kod brojnih bolesti i tegoba.

susam2-600x352
Redovna konzumacija susama može pomoći da se snizi krvni pritisak, povoljno utiče na zdravlje kostiju, reguliše crevnu peristaltiku, doprinosi zdravlju kostiju, ublažava upalne procese u zglobovima, a ima i antikancerogeno dejstvo. 
Najjednostavniji način da uvedete susam u svakodnevnu ishranu je da blago proprženim susamovim semenkama pospete salate, kuvano povrće, špagete, supe ili sendviče.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: