Tokom dugih zimskih dana ponuda voća na pijacama je oskudna. Ko ne voli južno voće osuđen je na jabuke i kruške.
Međutim, tu je sušeno voće koje kod nas baš i nije toliko popularano, osim za Badnje veče, kada se porodica okupi i uz vino bademe, orahe, lešnike i sušeno voće, čeka najradosniji dan u godini.
Suve šljive su najčešće na našim trpezama, ali bi u ishranu trebalo uvesti i kajsije, smokve, urme, brusnice, grožđe… jer su u njima vitamini, minerali i belančevine.
Najbolje je suvo voće jesti za doručak, uz šolju čaja ili jogurta. Dobro je i za užinu, ali nikako za večeru, ili kao poslasticu nakon ručka. Suvi plodovi su puni šećera i kalorija, a usporavaju varenje hrane.
Idealni su nakon treninga, jer brzo dospevaju u krvotok. Možete ih poneti i na ski stazu, sankanje ili klizanje. Ponudite ih deci, neka ono bude zamena za grickalice, umesto čipsa, smokija, čokoladica, u pauzi kada se igraju na snegu.
Prilikom kupovine obratite pažnju na to kojim načinom je voće osušeno. Postoji nekoliko različitih metoda: u specijalnim pećima, u kućnoj rerni ili na suncu. Međutim, voće osušeno hemijskim sredstvima nije zdravo.
Pažnja – dijeta isključuje suvo voće, kao i ako imate problema sa nadimanjem.
Preuzeto: Stetoskop.info