Sušeno voće

Sušene namirnice su zdraviji izbor od kuvanih i zamrznutih proizvoda, ali se ipak treba obavestiti o tome gde su i kako sušene, da li su bile gajene konvencionalno ili organski, koliko dugo stoje. 
Sušenje je jedan od najboljih vidova konzervacije i očuvanja proizvoda. Od davnina se kao energija potrebna za sušenje namirnica koristila sunčeva energija i energija vetra, tako da su današnje metode sušenja namirnica u toplim strujama vazduha zapravo imitacija prirodnih metoda sušenja. Sušenjem se iz namirnice izdvaja voda čak do tog stepena da namirnice mogu godinama da budu zaštićene od kvarenja, plesnivosti i gubitka ukusa, ali se ne sme oduzeti prevelika količina vode, jer u tom slučaju dolazi do gubitka elastičnosti i sposobnosti ponovnog upijanja vode.

Knlk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRrN01EQV8vOTlhNzA5NDhmYmQ3N2YxN2FhZWU4OTdiZjQyMmQ3MmUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Zato namirnicu treba sušiti do onog stepena na kojem će biti u ravnoteži sa sadržajem vlage u atmosferi u kojoj se skladišti, jer samo u tom slučaju neće doći ni do dodatnog isušivanja ni do neželjenog upijanja vlage iz atmosfere. Sušenje je jedan od najboljih načina za očuvanje hranljivih sastojaka u namirnicama. Za razliku od kuvanja i smrzavanja koji visokom i niskom temperaturom uništavaju određeni deo korisnih sastojaka voća i povrća (vitamini, minerali, enzimi, …), sušenjem se iz hrane uklanja manji deo hranljivih sastojaka. Dobijate zdraviju hranu koju možete koristiti mesecima bez konzervansa. 
Ukoliko se prirodno suši (putem sunca ili vetra), onda je najmanji utrošak energije u odnosu na ostale vidove konzerviranja namirnica, što doprinosti očuvanju energije i zaštiti životne sredine. 

Sušeno je uvek lošija varijanta od sveže hrane, evo i zašto:
Bez obzira što je sušena hrana jedan od najboljih vidova konzerviranja hrane, ona je ipak samo zamena za svežu hranu. Prilikom svake obrade hrane, pa i sušenja dolazi do određenih promena u strukturi namirnica, koje više nisu sveže i čiji prirodni sokovi nisu više direktno vezani za zemlju. I naravno, prilikom sušenja se gube određeni hranljivi sastojci.

Industrijsko sušenje može da bude nezdravo, evo i zašto:
Komercijalni procesi sušenja namirnica u velikim količinama još više smanjuju vrednost namirnica i čak mogu da imaju razne dodatke radi očuvanja ili poboljšavanja ukusa i samog izgleda namirnica (pored konzervansa, raznih aditiva, dodaje se i šećer i slično), koji  dodatno smanjuju zdravstvenu korist namirnica.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply