Sastojci:
- 6-8 suvih paprika
- 200 g pirinča
- 1 velika glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 30 g svežeg peršuna
- 125 ml pasiranog paradajza
- So i biber po ukusu
- 750 ml povrtnog bujona ili vode
- Maslinovo ulje (po ukusu)
Priprema:
Suve paprike stavite u toplu vodu na 30 minuta da omekšaju. Nakon toga ih pažljivo ocedite i ostavite da se ohlade.
Na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Umešajte sitno rendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta. Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok ne postane staklast, pa ubacite sitno seckani beli luk, peršun, paradajz pire, so i biber. Dobro promešajte.
Sipajte 500 ml povrtnog bujona i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i omekša (oko 15-20 minuta). Povremeno mešajte.
Ohlađenom smesom punite pripremljene paprike.
U široku šerpu stavite malo maslinovog ulja na dno, poređajte punjene paprike, pa ih prelijte preostalim povrtnim bujonom.
Pokrijte i kuvajte na srednjoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike dodatno ne omekšaju.
Poslužite ih dok su tople, uz dodatak svežeg peršuna ili salate po želji.
PRIJATNO!