Niko od nas nema problem sa malo luka u jelima. A šta kada bismo vam rekli da sirovi beli luk rešava sve zimske probleme poput grlobolje, gripa i prehlade? Evo kako da ga konzumirate kako biste zimu proveli savršeno zdravi.
Svi znamo da beli luk spada u jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Uz to, odličan je saveznik i u borbi protiv mikroba i virusa.
Kada zgnječite beli luk, bilo da ga seckate nožem, u blenderu ili zubima, u njemu se odvija hemijska reakcija zbog koje on ispušta alicin koji je moćni borac protiv bakterija, ali on je tu samo kratko između mrvljenja luka i njegove termičke obrade. Dakle, čim ga stavite u jelo, alicin se gubi.
Zbog toga je beli luk najdelotvorniji u sirovom stanju, a postoji nekoliko načina kako da ga konzumirate.
Najjednostavniji je svakako – prosto uzmite čen, dva, tri i krenite da grickate. Ipak, ako imate osetljiv želudac, ovo nikako nije metoda za vas.
Za one sa bolnim grlom sledi sledeća varijacija – uzmite čen i sisajte ga 15 minuta. Sokovi će vas lišiti grlobolje istog dana!
A može i ovako: Uzmete dva do tri čena belog luka, izgnječite ih i ostavite 15 minuta. Potom to pomešate sa medom i vrlo malo maslinovog ulja. Možete ga konzumirati direktno iz kašike, a možete i preko parčeta tosta.
Preuzeto: Zena.blic.rs