Kao neko ko godinama istražuje dugovečnost i lekar regenerativne medicine, dr. Neil Paulvin više od 20 godina pomaže ljudima da razvijaju zdrave navike kako bi živeli duže.
A sada je otkrio i koja se to hrana svakodnevno nalazi na njegovom meniju. Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno konzumira kako bi podstakao dugovečnost. One su ukusne, niskokalorične i bogate vitaminima i antioksidansima koji deluju kao oklop, štiteći telo od infekcija. Za CNBC je sastavio listu razloga zbog kojih smatra da su borovnice ključne kada je u pitanju dugovečnost.
Ojačavaju ćelije
Antioksidansi pomažu u zaštiti zdravih ćelija, sprečavajući dalja oštećenja i učestvuju u procesima koji popravljaju DNK. Borovnice su posebno bogate antocijaninima, pigmentima odgovornim za njihovu plavu boju. Pored estetskog efekta, antocijanini se povezuju s poboljšanjem kognitivne funkcije i vaskularne aktivnosti.
Povoljne za vid
Jedna šolja borovnica sadrži 16% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, koji je poznat po jačanju zdravlja očiju. Vitamin C može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem i smanjiti oksidativni stres u retini, čineći oči manje podložnim propadanju.
Podstiču oporavak mišića
Istraživanja su pokazala da borovnice smanjuju oštećenje mišića i ublažavaju bol. Vitamin C u ovim bobicama podstiče apsorpciju gvožđa i povećava proizvodnju kolagena, tkiva koje povezuje kosti i mišiće. Šolja borovnica sadrži 24% preporučenog dnevnog unosa vitamina K, koji je važan za izgradnju kostiju i koagulaciju krvi.
Poboljšavaju zdravlje mozga
Osim fizičkih benefita, studije su pokazale da antioksidansi u borovnicama mogu uticati na delove mozga ključne za inteligenciju. Istraživanje s više od 16.000 ljudi otkrilo je da konzumacija borovnica i jagoda povezuje sa odgađanjem mentalnog starenja za dve i po godine.
Smanjuju upalu
Istraživanja su pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi u borovnicama mogu pomoći u smanjenju upale i dodatnih faktora rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Borovnice takođe imaju prebiotički efekat koji reguliše bakterije, umiruje upalu creva i može pomoći u prevenciji raka debelog creva.
Snižavaju nivo holesterola
Budući da su bogate rastvorljivim vlaknima, borovnice pomažu u eliminaciji žuči iz creva, kao i supstanci poput masnih kiselina, soli, metala i bilirubina koji nastaju razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i time smanjiti rizik od srčanih bolesti, prenosi Index.hr.