Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Svetski dan pice – omiljenog italijanskog jela, koje voli ceo svet

Poreklo pice vuče korene iz malih italijanskih sela i gradića, u kom su domaćinstva sa većim brojem stanara živela oskudnim životom.

Priča počinje u Napulju, tokom 17. i ranog 18. veka kada je to bio primorski grad u velikom razvoju. Tehnički, nezavisno kraljevstvo, bio je ozloglašeno po velikom broju siromašne radničke klase. Što bi bili bliži obali, broj siromašnih je rastao, a većina žitelja Napulja je živela na otvorenom, dok drugi nisu imali kuće veće od jedne sobe.

Za razliku od bogate većine, ovim Napolitancima bila je neophodna jeftina hrana koja je mogla lako da se konzumira. Upravo tada nastaje pica! Ravan komad hleba sa raznim prelivima, koji se jede za bilo koji obrok i prodaje od strane uličnih prodavaca i restorana, savršeno je odgovorio potrebama gladnih Napolitanaca.

Čak i najranije verzije pice koje su Napolitanci jeli, sadržale su ukusne dodatke koje danas toliko cenimo, poput paradajza, sira, ulja i luka.

Kraljica Margarita i čuveni Napulj

Italija se ujedinila 1861. godine, a kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže da su paru na putovanju dosadili specijaliteti ukusne francuske kuhinje, pa su zatražili asortiman pica iz gradske picerije “Brandi”. Vrsta pice koja se kraljici najviše svidela zvala se pica mocarela – pica sa mekim belim sirom na vrhu, crvenim paradajzom i zelenim bosiljkom. Verovatno nije slučajno da je njena omiljena pica sadržala boje italijanske zastave. Od tada, priča se da je kraljičina kombinacija preliva na pici, postala poznata kao “pica Margarita”.

Blagoslov kraljice Margarite je bio početak ludila za picom koje je tada obuhvatilo celu Italiju. Napulj nije bio jedino mesto u Italji poznato po pici. U isto vreme Sicilijanci su napravili svoju verziju pice, poznatu kao sfincione ili focaccia sa debelim koricama.

Iako deluje nemoguće, važno je reći i da hleb sa prelivima nije bio jedinstven samo italijanskoj radničkoj klasi, kao ni njihovom vremenu. Picu su takođe jeli drevni Egipćani, Rimljani i Grci.

Pica osvaja ceo svet

Preko okeana, imigranti iz Napulja su pravili svoje hrskave pice u Njujorku i drugim američkim gradovima, uključujući Trenton, Boston, Čikago i Sent Luis. Napolitanci su dolazili i radili fabričke poslove, kao i milioni Evropljana krajem 19. i početkom 20. veka, i oni nisu pokušavali da postave kulinarski trend. Ipak, relativno brzo, ukusi i mirisi pica su počeli da intrigiraju čula svih koji bi je probali.

Danas je pica jedno od omiljenih jela svih ljudi širom sveta, pa Vam preporučujemo da na današnji dan, u čast ovog jela, razvučete domaće testo i napravite jednu, baš po Vašem ukusu!

Tagovi:
Pročitajte još: