Mali trikovi čine razliku između vrhunskih kuvarica i onih osrednjih ili podprosečnih.
Kako seckate, pržite, mešate – to može biti baš onaj “tajni” razlog što uradite sve kako piše u receptu, a jelo ne bude kako ste očekivali. Veliku grešku prave mnogi kad pripremaju obroke sa belim lukom, ponekad i zato što nema preciznog uputstva u samom kuvaru koji koriste.
Nećemo ni da spominjemo milione recepata po Internetu od kojih su mnogi prave “žrtve” nesrećnih grešaka u prevodu.
Kad pripremate jela sa belim lukom, glavno pravilo je – dodajte ga pred kraj! Prženje belog luka na samom početku pripreme “rezervisano” je za vrlo mali broj jela, kao što je, na primer, spanać. I tada morate biti veoma oprezni. Nipošto ga nemojte spuštati u vrelo ulje jer će beli luk izgoreti munjevitom brzinom. Zbog toga će biti gorak i vrlo teško svarljiv.
Naročito budite oprezni ako kuvate u posudi sa debelim dnom. U njoj se temperatura dugo održava na visokom nivou, pa zato sklonite šerpu sa ringle čim beli luk dobije bledozlatnu boju.
U većinu jela, ipak, dodajte ovaj dragoceni začin, jak prirodni antibiotik i pomoćnik za mršavljenje pred sam kraj i nemojte dugo kuvati jelo posle toga.