Sastojci:
Za meso:
- 4 debela svinjska kotleta bez kostiju
- 4 kašike maslinovog ulja
- 6 kašičica sveže iseckanog ruzmarina, plus 4-6 dužih grančica za pečenje
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- So i sveže mleveni crni biber po ukusu
Za sos:
- 8 kašika maslinovog ulja
- 2 srednje crvene glavice luka, isečene na tanke kolutove ili kockice
- 8 kašičica balzamiko sirćeta
- 4 kašice svetlog smeđeg šećera
Priprema:
Ugrejte rernu na 200 stepeni. Stavite svinjske kotlete u posudu, dodajte maslinovo ulje, iseckani ruzmarin i beli luk. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
U tiganju zagrejanom na srednje jakoj vatri, propržite svinjske kotlete po dva minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Stavite nekoliko dužih grančica ruzmarina u sredinu male tepsije i na njih stavite kotlete. Pecite u rerni šest do 10 minuta, u zavisnosti od debljine mesa, ili dok se potpuno ne ispeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
Dok se kotleti peku, pripremite luk. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite luk na niskoj temperaturi pet do šest minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša. Dodajte balzamiko sirće i šećer, promešajte i kuvajte još dva minuta.
Na tacnu stavite pripremljeni sos od luka i balzamika. Svinjske kotlete stavite na dasku, skinite višak masti, pa ih iseckajte na deblje kriške. Stavite ih na luk i pospite ostatkom sitno iseckanog ruzmarina.
PRIJATNO!