Sastojci:
- 300 g običnog brašna
- 150 g putera ili margarina
- 1 žumance
- 5 kašika vode
- prstohvat soli
- malo pavlake
- 200 g šećera
- 200 mililitara slatke pavlake
- 5 žumanaca
- 4 limuna
Priprema:
U brašno dodajte prstohvat soli i puter ili margarin isečen na kriške. Prvi deo trika za dobro mrvičasto testo je da istrljate puter ili margarin koji ste dodali u brašno pre dodavanja ‘mokrih’ sastojaka i sjedinite ga sa brašnom koliko god možete. Zatim se dodaju vlažni sastojci, a do dve kašičice pavlake će pomoći da se povežu. Kada ste umesili testo, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Nakon toga razvaljajte testo na centimetar debljine i stavite u podmazan ili papirom obložen okrugli pleh. Pecite samo testo u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Kada je pečeno, izvadite ga i ostavite da se dobro ohladi dok pripremate kremu. U veću šerpu stavite vodu i zagrejte je, a drugu manju stavite u šerpu sa vodom i umutite na pari žumanca i šećer. Iscedite limune i dodajte sok u smesu žumanca i šećera, koju ste prethodno sklonili sa ringle ili pare. U smesu možete dodati i rendanu limunovu koru. U smesu dodati slatku pavlaku i sve sjediniti. Sipati u kalup sa testom i peći u rerni oko 15 minuta na 170°C. Da ne biste „prepekli“ tart, obratite pažnju na smesu. Videćete da je tart pečen od smese, koja je stegla, ali se i dalje „kreće“ po sredini. Ohlađeni tart možete ukrasiti kriškama limuna i šlagom.
Prijatno!