Potrebni sastojci:
220g brašna
100 g putera
50 g prah šećera
1 jaje
prstohvat soli
1-2 kašike hladne vode (po potrebi)
1/2kg očišćenih šljiva
100 g šećera
40 g gustina
100-150g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Priprema:
Šljive iseckati na sitnije komade, pomešati ih sa 100g šećera i ostaviti najmanje 3-4 sata na sobnoj temperaturi (činiju eventualno pokriti tanjirom). Izmešati brašno i puter, da se dobije mrvičasta smesa, pa dodati prah šećer i na kraju umešati jaje (ako je suviše suvo, dodavati kašiku po kašiku vode). Testo oblikovati u pljosnati krug, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat, dva. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Ohlađeno testo razviti između dva parčeta papira za pečenje u krug prečnika oko 29 cm. Potom, koristeći donji papir, prebaciti testo u tepsiju za tart prečnika 25cm, utisnuti ga u ivice i pažljivo odvojiti papir. Popraviti testo i izravnati ga. U šljive sa šećerom dodati gustin i sve lepo sjediniti. Na formirano testo izliti voćnu smešu i poravnati. Tart peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Ispečen tart malo ohladiti i dok je još mlak preliti čokoladom: otopiti čokoladu (na pari ili u mikrotalasnoj) i izmešati sa uljem, dok se ne dobije jednolična glatka smesa. Preliti preko tarta, kratko ohladiti na sobnoj temperaturi, pa onda prebaciti u frižider da se glazura stegne do kraja.