Popularni gastronomski portal “Taste Atlas” objavio je novu listu najboljih jela Srbije. Lista sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su pazarske mantije.
“Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji – oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku”, piše Taste Atlas.
Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima.
Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.
Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:
Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja.
Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda.
Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.
Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja, našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.
“Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare ‘Kod Šuljage’ u Užicu”, piše Taste Atlas.
Leskovački roštilj
Leskovac je po svemu sudeći prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.
Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.
Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk.
Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 posto mesa, 20 posto leđne masti.
Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.
Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a “voz” se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.
Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute, koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju – Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.
Sarma
“Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma se sastoji od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve”, navodi Taste Atlas.
Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku.
Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao “srpski hamburger”, a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
“To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme”, navodi se na sajtu.
10. Burek sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.
Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima – sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.
“Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup – burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu – oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom”, navode na sajtu.