Sastojci:
- 700 g teletine
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 kom goveđa kocka za supu
- po potrebi ulje
- 2 kesice po 400 g zamrznutog povrća (zlatna mešavina)
- 2 pune kašičice suvog začina
- 1,5 kašike brašna
- 1 kašičica bosiljka
- 500 ml pavlake za kuvanje
- po potrebi so
Priprema:
U veću šerpu sipati ulje za dinstanje iseckanog crnog i belog luka, bosiljka i 1 kašičice suvog začina. Posle kraćeg dinstanja, dodati sitno seckanu teletinu
Posle 20 minuta dodajte 2 l vode, kocku za supu, kašičicu suvog začina i na lagano nek se kuva 1 sat. Zatim dodati povrće 2 puta po 400 grama. Kada provri, sipati pavlaku za kuvanje i neka vri 10 minuta.
Odrediti gustinu dodavanjem vode i zapržiti sa 1 i 1/2 kašikom brašna i nek vri još desetak minuta. Ako treba slanje dodajte so po ukusu.
Marinirana rebra
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog rebra u komadu
- po potrebi so
- po potrebi suvi biljni začin
- po potrebi mleveni crni biber
- po potrebi začinska crvena paprika
- 3 čena belog luka
- 2 kašike meda
- 4 kašike soja sosa
- 1 dl piva
Priprema:
U meso utrljati začine i gnječeni beli luk sa obe strane. Smestiti u pleh, pa sipati jako malo vode da pokrije dno tepsije. Pokriti alu folijom i peći na 200 C, oko pola sata. Kada izvadite iz rerne premažite mešavinom piva, soja sosa i meda. Pokriti folijom i vratiti u rernu još sat vremena da se peče. Zatim, ukloniti foliju i vratiti u rernu još nekih 15 minuta da dobije lepu rumenu boju.
Miks salata
Sastojci:
- 1/2 glavice salate
- 1 krastavac
- 2 paradajza
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- po ukusu so
- po ukusu biber
- 50 g kačkavalja
- 1 kašika ulja
Priprema:
Listove salate dobro oprati, iscepkati i staviti u dublju posudu. Dodati oljušten i iseckan krastavac, seckan crni luk, seckan paradajz i na kockice iseckan kačkavalj. Umešati seckanu papriku, posoliti po ukusu, dodati biber, ulje i lagano izmešati te preručiti u činiju za posluživanje i uživati u salati koja je fantastičnog ukusa.
Kinder milk šnite
Sastojci:
Za kore:
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kašike meda
- 2 kašike brašna
- 2 kašike griza
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Za krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 380 ml kondenzovanog mleka
- 2 kesice želatina
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 4 kašike mleka
Priprema:
Priprema kora: Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst šam sa prstohvatom soli. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati med, ulje u mlazu, a onda umešati i brašno, griz, kakao i prašak za pecivo. U smesu od žumanaca lagano umešati i umućeni šam. Smesu podeliti na dva jednaka dela i rasporediti na podmašćenom pek papiru u plehu dimenzija 32×21 cm. Ispeći dve tanke kore na 180 stepeni u zagrejanoj rerni.
Priprema krema: Umutiti slatku pavlaku u šlag pa uz mućenje dodati i kondenzovano mleko. Želatin rastvoriti u 4 kašike hladne vode, pa zagrejati ili na ringli da se otopi i proključa ili par minuta u mikrotalasnoj rerni, pa dodati u tankom mlazu u šlag sa kondenzovanim mlekom sve vreme muteći smesu.
Jednu koru premazati kremom, odozgo staviti drugu koru i ostaviti u frižideru na par sati da se stegne. Ohlađen kolač iseći na komade željene veličine pa onda preliti čokoladnim prelivom: Otopiti čokoladu sa mlekom na umerenoj vatri, pa milk šnite ili preliti kao glazurom ili samo dekorisati.
Prijatno!