Sastojci:
- 200 g piškota
- 250 g maskarpone sira
- 100 g kisele pavlake
- 50 g prah šećera
- 100 ml kafe (može biti i instant kafa)
- 2 kašičice ruma (po želji)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice kakao praha (za posipanje)
- 50 g čokolade (po želji, za preliv)
Priprema:
Usitnite piškote u blenderu ili ih stavite u kesu i izmrvite oklagijom. U manjoj posudi mutite maskarpone sir sa kiselom pavlakom, prah šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
U posebnoj posudi pripremite kafu (možete koristiti espreso ili instant kafu), dodajte rum po želji.
U smesu od sira, dodajte mlevene piškote, pa sve dobro promešajte. Zatim, postepeno sipajte pripremljenu kafu dok smesa ne postane dovoljno vlažna da se mogu oblikovati kuglice. Pazite da ne preterate sa količinom kafe, smesa treba da bude čvrsta, ali vlažna.
Uzmite male količine smese i oblikujte kuglice, veličine oraha, između dlanova. Na tanjir stavite kakao prah i u njemu uvaljajte svaku kuglicu. Tako će svaka kuglica dobiti lep izgled i bogat ukus. Ako želite, možete rastopiti 50 g čokolade i preliti kuglice ili je umesto toga koristiti za dekoraciju.
Stavite kuglice u frižider na najmanje dva-tri sata kako bi se stegle, a ukusi dobro povezali.
Prijatno!