Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Tofu

Tofu je namirnica izuzetnog kvaliteta, a pikantnog ukusa, pogodan za dane posta, najkvalitetniji izvor biljnih belančevina. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) iznela kao zvaničnu tvrdnju da konzumiranje 25 grama sojinih belančevina dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Kad tek počnete sa vegetarijanstvom, ili makrobiotikom, prelazak na ishranu bez mesa ostavlja, može se reći, “proteinsku prazninu”. Kad pređemo na zdraviju varijantu, na neki način moramo dati organizmu vremena da se prilagodi drugačijem i normalnijem odnosu ugljenih hidrata, belančevina i masti u obrocima nego što smo navikli.

Sjajna namirnica da se ovo prevaziđe je soja.

Soja je najbogatiji biljni izvor belančevina. O hranljivoj vrednosti soje rečito govori činjenica da je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) iznela kao zvaničnu tvrdnju da konzumiranje 25 grama sojinih belančevina dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. Važnu ulogu soje u ishrani koja pomaže zdravlju srca priznalo je i Američko udruženje za srce (AHA)
Tofu, ili sir od soje, predstavlja visokokvalitetan izvor belančevina za one koji ne konhzumiraju namirnice životinjskog porekla. Soja u sebi sadrži 40% belančevina koje se lakše apsorbuju i vare nego belančevine životinjskog porekla. Tofu je blago bazna (jang) hrana i izvrstan izvor hranljivih sastojaka.

Tofu možete naći u različitim oblicima: kao sirovi tofu, dimljeni tofu, tofu meze, tofu tamari, tofu sa maslinama.

Recept za vas:

Hrskava tofu salata

Sastojci: ½ kg tofua, oceđenog, nasečenog na kockice, 3 kašike limunovog soka, 7 kašika tamarija (soja sos), 2 kašike kockica sušenog hleba, nekoliko listova seckanog praziluka seckanog, 3 mlada crna luka, hladno ceđeno maslinovo ulje za prženje, 1/4 šolje jabukovog sirćeta, 1 krastavac seckan, 1 srednji paradajz seckan, mešana salata
Priprema:
Prelijte tofu u maloj činiji limunovim sokom, naspite još 3 kašike tamarija i ostavite sa strane da se marinira Pomešajte prezle sa seckanim prazilukom, crnim lukom, mešanom salatom, krastavcem i paradajzom Zagrejte ulje na srednju temperaturu. Pržite kocke tofua sa svih strana dok ne postanu zlatnobraon i zatim ostavite na salveti da se ocede Pomešajte preostalu marinadu sa jabukovim sirćetom i tamarijem; pomešajte tofu sa salatom i dodajte marinadu.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: